National

Arhiepiscopul romano-catolic Robu, la clubul Colectiv: „Ar trebui sa ne fie rusine”

Publicat: 02 nov. 2015
1

Arhiepiscopul Romano-Catolic, Ioan Robu, a venit, luni dupa-amiaza, la clubul Colectiv, a aprins o lumanare si s-a rugat, spunand apoi ca i-a cerut iertare lui Dumnezeu pentru ce s-a intamplat si ca ar trebui sa ne fie rusine tuturor, inclusiv Guvernului, institutiilor statului, bisericilor.

 „Ne rugam pentru cei ramasi in viata si ne rugam la Dumnezeu pentru victime. Mi-am cerut iertare celor decedati. I-am cerut iertare si lui Dumnezeu pentru ca noi, noi toti din tara, n-am facut nimic deosebit ca sa nu se intample asa ceva, ca Romania sa fie altfel. Ar trebui sa ne fie rusine, noua tuturor si guvernelor si institutiilor statului si bisericilor ca n-am schimbat ceva in tara noastra in 25 de ani si ne pare rau. Trebuie sa ne cerem iertare celor care au murit si dupa aceea sa ne rugam. Noi nu am facut indeajuns ce trebuia sa facem si i-am incredintat milostivirii lui Dumnezeu si pe ei care au murit si pe cei care au ramas in continuare in viata”, a spus Ioan Robu.

„Am cerut ca Dumnezeu sa ii duca in lumina vesnica, iar pe cei ramasi sa-i mangaie. Noi, bisericile, nu am lucrat indeajuns. Trebuie sa schimbam ceva in modul de a gandi si sa actionam. Inghitim neglijentele, coruptia, smecheria si credem ca sunt nimicuri, dar ele pot fi criminale. Nu Dumnezeu a ingaduit aceasta tragedie”, a mai afirmat Robu.

Tot luni, Biroul de Presa al Patriarhiei Romane a dat un comunicat in care a dezmintit o stire falsa postata pe un site-ul despre un presupus preot anonim din judetul Prahova care ar fi facut o asociere fortata intre tragedia din Clubul Colectiv din Bucuresti si „sarbatoarea de Holloween” (sic!).

„In aceste zile in care opinia publica din tara si strainatate este profund marcata de tragedia petrecuta intr-un club din Bucuresti in seara zilei de 30 octombrie 2015, consideram ca astfel de dezinformari postate sub protectia anonimatului sunt iresponsabile si au rol de manipulare. Celor care au fost tentati sa dea crezare unor astfel de dezinformari, precizam ca Patriarhia Romana si-a exprimat compasiunea si solidaritatea cu familiile indoliate si cei aflati in suferinta pe pat de spital in dimineata zilei de 31 octombrie 2015. La Sfanta Liturghie din ziua de 1 noiembrie 2015, in biserici si manastiri din Arhiepiscopia Bucurestilor au fost oficiate rugaciuni pentru insanatosirea celor raniti si de pomenire a celor trecuti la Domnul. De asemenea, din ziua de 31 octombrie 2015, preotii de caritate din spitale acorda asistenta religioasa si consiliere spirituala celor greu incercati in tragedia din Clubul bucurestean. Regretam faptul ca in astfel de momente in care se impun compasiunea si solidaritatea cu cei greu incercati in urma tragediei din Clubul Colectiv mai sunt persoane care incearca sa incite la ura si intoleranta”, se arata in comunicat.

Tot luni, Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a adresat un mesaj participantilor la cea de-a XXVII-a Consfatuire Panortodoxa a Reprezentantilor Bisericilor Ortodoxe si ai Sfintelor Eparhii privind ereziile si para-religiile, cu tema „Fete ale ocultismului contemporan”, Corint, Grecia 2-4 noiembrie 2015.
Adauga un comentariu