Actualitate

Argumente pentru si impotriva descentralizarii invatamantului

Publicat: 29 sept. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:63111;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Descentralizarea invatamantului preuniversitar ar urma sa fie pusa in practica din anul scolar 2006-2007 •Actiunea presupune mutarea responsabilitatilor de la autoritatile centrale la cele locale, ceea ce va face ca scolile sa isi poata gestiona singure resursele umane si financiare

Descentralizarea invatamantului preuniversitar sau transferul competentelor decizionale mai aproape de beneficiar, scoala devenind principalul factor de decizie, este perceputa diferit de profesori si Ministerul Educatiei, divergentele vizand mai ales aspectele financiare. Reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii (MEC) spun ca descentralizarea presupune mutarea responsabilitatilor de la autoritatile centrale la cele locale, ceea ce va face ca scolile sa isi poata gestiona singure resursele umane si financiare. Unitatea scolara devine astfel principalul factor de decizie, in conditiile in care se asigura participarea si consultarea celor interesati, cadre didactice, parinti si autoritati locale. Descentralizarea invatamantului preuniversitar ar urma sa fie pusa in practica din anul scolar 2006-2007, procesul durand intre trei si cinci ani si presupunand trecerea responsabilitatilor si a gestionarii fondurilor catre unitatile locale. Ministerul Educatiei isi propune ca, in 2006, sa implementeze acest proiect in zece judete, printre care si judetul Iasi, urmarind sa introduca competitia intre scoli, care sa fie interesate sa aiba cat mai multi elevi, pentru ca finantarea va fi facuta in functie de numarul de elevi.

Principalele schimbari

In cadrul descentralizarii, directorii sunt numiti de catre comunitate pe durata determinata si pe criterii transparente, putand fi revocati daca rezultatele stabilite nu sunt atinse. Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, spune ca trebuie tinut cont de anumite lucruri inainte de aplicarea descentralizarii. Trebuie vazut in ce masura societatea este pregatita sa accepte total principiile descentralizarii, lipsa fondurilor fiind o alta problema, cat timp Guvernul s-a angajat sa acorde invatamantului sase la suta din PIB, dar nu a dat decat 3,8 procente. „Fara bani nu cred ca se poate realiza o descentralizare reala „, a declarat Gheorghe Isvoranu.
Conform proiectului descentralizarii, recrutarea, selectia, angajarea si disponibilizarea cadrelor didactice vor fi realizate la nivelul scolii, prin decizia directorului, cu aprobarea consiliilor de administratie si pe baza procedurilor elaborate de conducerea ministerului. Consiliile de administratie includ reprezentanti ai scolii, ai parintilor, elevilor, agentilor economici si ai administratiilor locale, directorul scolii fiind membru, dar nu presedintele al consiliului.
Finantarea va veni din patru surse: bugetul de stat, Consiliul Judetean, Consiliul Local, dar si din veniturile proprii ale scolii. Finantarea de la bugetul de stat va contribui la acoperirea costului pentru cheltuieli de personal, manuale, partial pentru burse, transportul elevilor si pentru cheltuieli materiale si servicii. Bugetul judetean va acorda sume din fondul de echilibrare a bugetelor locale, pentru invatamant si pentru finantarea unor programe de sociale si de investitii pentru elevi. Consiliul Local va acoperi cheltuielile cu intretinerea, reparatiile, investitiile si cheltuielile materiale, precum si programe sociale pentru elevi.

Hibele sistemului

Odata cu implementarea acestui program, examenele pentru ocuparea posturilor vor fi organizate de fiecare scoala in parte, avand la baza metodologia stabilita de MEC, astfel ca nu vor mai exista titulari in invatamant, ci titulari pe postul de la respectiva scoala. Insa, la acest capitol apar semne de intrebare asupra corectitudinii desfasurarii examenelor. Mai mult, nu trebuie uitat ca aceasta idee a avut o tentativa esuata de aplicare in aceasta vara in judetul Iasi. Tot descentralizarea presupune si plata diferentiata a cadrelor didactice in functie de performante. Inainte de a aplica metoda platii diferentiate a profesorilor, trebuie sa fie stabilite criteriile clare de evaluare pentru masurarea competentei profesionale a fiecaruia, criterii care nu exista in acest moment. „Daca se vor da salariile in functie de competente atunci invatamantul de la tara ar trebui sa se desfiinteze. Nu sunt cadre didactice cele care sunt nu sunt motivate si trebuie sa ne uitam si la numarul de concedii fara plata si demisiile din invatamant. Lumea pleaca din tara, si nu pleaca batrani, ci tinerii”, a mai spus Isvoranu. Descentralizarea finantarii presupune alocarea bugetului catre scoli ca suma globala, pe baza costurilor pentru fiecare elev. Fiecare scoala stie de cati bani are nevoie, bugetul urmand sa fie aprobat de Consiliul Judetean, iar banii urmeaza sa vina de la Ministerul Finantelor Publice, fie direct la consiliile locale, fie prin intermediul consiliilor judetene.

De Ziua Educatorului, profesorii vor iesi in strada

•Pe 5 octombrie, sindicalistii din preuniversitar vor picheta sediul prefecturii

Ziua Educatorului va fi sarbatorita prin proteste: pe 5 octombrie, profesorii din invatamantul preuniversitar vor picheta institutia care reprezinta Guvernul in teritoriu, Prefectura Iasi. Profesorii care vor iesi in strada apartin tuturor sindicatelor din invatamantul preuniversitar, dupa cum sustine Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret. „Atat noi, cat si sindicalistii din Federatia Educatiei Nationale si cea a Sindicatelor Libere din Invatamant, vom organiza proteste de Ziua mondiala a Educatiei. Protestele vor fi atat la nivel central, la Bucuresti, cat si la nivel local, in toate judetele. Vor fi pichetate prefecturile si consiliile locale din orase si municipii”, a declarat Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret. Liderul sindical considera ca la aceasta actiune vor participa mii de membri de sindicat din invatamant, atat din tara, cat si din Bucuresti, care sunt nemultumiti si cer o finantare corespunzatoare a sistemului educational care sa asigure sanse egale la o educatie de calitate pentru toti cetatenii Romaniei si acordarea statutului social meritat celor ce servesc scoala romaneasca de toate gradele. O alta nemultumire exprimata de reprezentantii sindicalistilor face referire la descentralizarea invatamantului preuniversitar, dar si la negocierea legii salarizarii din acest domeniu. Dupa ce au amenintat cu pichetarea prefecturii pe data de 3 octombrie, sindicalistii din invatamantul universitar s-au razgandit. Cauza deciziei de retragere din actiunile de protest este motivata de faptul ca universitatile iesene au un calendar diferit la capitolul deschiderea anului universitar 2005-2006.
Marilena ROJNITA
Adauga un comentariu