Local

Arestari bomba la Iasi in dosarul gripei aviare – VIDEO

Publicat: 12 dec. 2010
1

@ Tonel Ursachi, administratorul de la SC Lumi SRL, isi va petrece sarbatorile de iarna in spatele gratiilor, ca urmare a unei decizii luate de Curtea de Apel Bucuresti @ Tonel Ursachi este acuzat de dare de mita, constituire si aderare la un grup infractional organizat si spalare de bani @ A fost chemat la audieri dupa care a fost retinut si prezentat in fata judecatorilor @ „Statul a apelat de urgenta la serviciile firmei mele fara sa dau nimanui din minister spaga in acest sens”, a spus Ursachi

Ieri dupa-amiaza, omul de afaceri iesean Tonel Ursachi, administratorul de la SC Lumi SRL, a fost arestat dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva pe numele sau pentru 29 zile. Aparent, ancheta in acest dosar parea ca se tergiverseaza fara nici un rost, fara a duce la rezultate din punctul de vedere al luptei anticoruptie. Numai ca in noaptea de sambata spre duminica judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti au admis propunerea procurorilor din structura centrala a Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si au dispus arestarea iesenului Tonel Ursachi, alaturi de Victor Butean, fost director la Directia Sanitar-Veteriara din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor. Tonel Ursachi este acuzat de dare de mita, constituire si aderare la un grup infractional organizat si spalare de bani. Victor Butea, partenerul sau de afaceri, este acuzat de luare de mita, complicitate la dare de mita, constituire de grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la cesionare fictiva de actiuni si parti sociale si efectuarea de operatiuni financiare incompatibile cu functia detinuta. Acest dosar vorbeste despre golania privind eradicarea grupei aviare.

Acuzatiile procurorilor

„În perioada octombrie 2005 – martie 2006, în contextul aparitiei gripei aviare în România, inculpatul Victor Butean, în calitate de director al Directiei Sanitar-Veterinare din cadrul Agentiei de Sanatate Publica a Ministerului Transporturilor, având atributii directe de control asupra operatiunilor de dezinfectie desfasurate de Ministerul Transporturilor în unele puncte rutiere si feroviare, a initiat constituirea unui grup infractional organizat, care a actionat astfel încât firma S.C. Lumi SRL, apartinând inculpatului Ursachi Tonel, sa obtina, în mod nelegal, contracte supraevaluate de prestari de servicii de dezinfectie, în conditiile în care respectiva firma nu era apta sa efectueze asemenea activitati. La data respectiva, SC Lumi SRL avea un singur angajat si nici un fel de utilaje. De altfel, activitatile stabilite prin contractele de dezinfectie au fost efectuate de 12 firme subcontractante. Cu toate ca nu a prestat nici un fel de activitate, firma SC Lumi SRL a înregistrat un profit net de aproximativ 6 milioane euro. În schimb, pentru a asigura protectia si a favoriza firma SC Lumi SRL, atât în obtinerea contractelor, dar mai ales pe perioada desfasurarii activitatilor contractate, respectiv în perioada septembrie 2005 – septembrie 2006, inculpatul Butean Victor a beneficiat în mod direct sau indirect de la Ursachi Tonel de suma totala de 60.420 lei, adica aproximativ 17.000 euro la cursul mediu din acea perioada”, se sustine intr-un comunicat de presa emis ieri de procurorii de la DNA. „In scopul spalarii sumelor de bani provenite din contractele de dezinfectie, inculpatul Butean Victor, care în toata aceasta perioada a avut calitatea de medic veterinar, angajat succesiv, ca functionar în cadrul Ministerului Transporturilor cu rang de director si apoi în ANSVSA, cu rang de consilier superior, membru al Corpului de Control, s-a folosit de firma SC Elis 96 Comprod Impex SRL, firma pe care o controla din umbra si prin intermediul careia a cumparat actiuni la SC Azur SA Baia Mare. De asemenea, pentru a face pierduta urma sumelor de bani, folosind persoane din grupul infractional organizat creat de el, a actionat în sensul cesionarii fictive, în mod repetat, a partilor sociale, respectiv a actiunilor detinute SC Elis 96 Impex SRL”, completeaza procurorii.

Apararea

Ancheta in acest dosar a inceput in 2006 si este atipic sa fie ceruta arestarea preventiva a inculpatilor dupa atata timp. Vineri, Tonel Ursachi a fost chemat la DNA pentru audieri, dupa care a fost retinut si propus pentru arestare. Tribunalul Bucuresti a respins cererea de arestare sambata dupa-amiaza. Sambata seara deja se judecase recursul la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a decis intoarcerea solutiei date initial si arestarea celor doi. Tonel Ursachi nu s-a mai prezentat la acest termen pentru ca era deja in drum spre Iasi. „Aceasta presupusa spaga, daca ar exista cu adevarat, nu putea produce efecte pentru ca adresantul nu era factor de decizie, nu avea puterea sa-mi atribuie mie acest contract. Eu am efectuat lucrarile de dezinsectie pentru ca statul roman si-a dovedit impotenta in fata unei crize cum era cea a gripei aviare. A apelat de urgenta la serviciile firmei mele fara sa dau nimanui din minister spaga in acest sens. Nici nu era timp de asa ceva. Sunt acuzat ca pretul este supraevaluat. In acest sens eu am trimis statului notificari pentru a micsora pretul contractului. Mai mult, eu mi-am platit toate datoriile catre stat si catre furnizori, cu toate ca eu nu mi-am incasat banii pe facturile taiate”, a declarat, ieri, Tonel Ursachi.
Comentarii
 • Daca anchetatorii DNA vor avea curajul ( sau aprobarea ! ) de a ” sapa ” mai adanc , se vor afla mult mai multe despre cum se finanteaza partidele politice, in cazul acesta PDL. Domnu’ Flutur a stiut el de ce l-a promovat si numit in functii inalte pe Butean !

 • Pentru ce sa-l aresteze dupa 4-5 ani?….pericol public,hmm…daca nu a dat in cap intre timp?!?…
  Inteleg ca nu ne place nimanui sa vedem oameni asupra carora planeaza diverse acuzatii dar nici nu putem sa ne batem joc si doar pentru a indeplini o sarcina de serviciu sau a bifa la statistici sa ne aflam in treaba…Rusinica dlor de la DNA…cam tarziu v-ati trezit.

 • verificati,prieteni si firma „radu-market”SRL,care a prestat servicii pe vama sculeni.cate 20 de ron pt fiecare masina,iar boul de melinte leonardo,incasa si el din suma asta.nu permitea intrarea in tzara e cetatenilor romani dac nu aveau rotile pishate de radu market srl. mizerabilul asta papa de pe vii si de pe morti. MELINTE, mai bine te avorta ma-ta pe buruienile de pe dealurile din botosani.ma-ta o jigoasa si tu la fel. ce iese din matza-soareci prinde.

 • Ce conteaza dupa cati ani esti cercetat ? Chiar e bine sa stie stimabilii nostri afaceristi ca poti fi anchetat si dupa 100 de ani si daca atunci nu mai esti chiar si urmasii urmasilor tai !! Asa este normal. Ai dat niste tunuri cand ti-a mers, nu te-a anchetat nimeni atunci ca erai cu cei de la putere si acum, cand nu ai mai uns balamalele incep lucrurile sa scartie sa intelegem nu ? De ce se baga acest ziar in chestia asta ? Or fi avand vreun interes si ei probabil …

 • mai „o parere”-ziarul „bzi”nu are nici o treaba in kestia asta cu aviara.e simplu k buna ziua-john nechita e avocatul ziarului dat.e si normal sa-i faca publicitate…le ce creer ai,cred k esti de la „ziarul de iasi”

 • iaca ma ca aflu si eu cum un parlit de medic veterinar isi ia pete noapte 4 gipuri si 2 case … ce magar lacom … 6 mil de euro … nu m-as bucura de raul altuia,dar cand ajungi sa-i cunosti familia si sa vezi ce mandri si ce lacomi sunt …

 • Urmeaza sa fie arestati: Florin Fluturel, avocat, omul de legatura dintre Butur si Ursachi, pentru acordul cu Vama, bineinteles si Eugen Butur, dar si alte persoane cu functii foarte inalte la Iasi. DNA isi face treaba, ca sa ascunda acest rechini dupa gratii.

 • hmm…nu ar trebui oare sa facem o sesizare la DNA sa extinda cercetarea si la TERMOSERVICE? stii cum se fac deratizarile la asociatiile de proprietari??? va spun eu..cu japca ! se organizeaza niste licitatii trucate de catre administrator desi nu are nici un drept apoi se incredinteaza lucrarile catre firme agreate de termoservise in speta cei care dau spaga grasa fostului director Andries care e si ruda cu Tonel Ursachi si acum primeste cel nou Tudose ..cred ca s ar mai impune niste arestari caci clienti sunt !

 • fenechiu la tinut an spate pe maga asta si cu primaru de la victoria otu ala de cretu ,verificati un pic si primaria victoria si vedeti ca toate achizitile se fac de la firma primarului ,o sa va cruciti ce o sa gasitii acolo ……….

 • fenechiu si cretu primaru de la victoria au supt de acolo ,sa intre DNA un pic si la primaria victoria sa vedeti ce gasiti ,toate achizitile se fac de la firma lui dml primar cretu ,de fapt e pe numele lui nevastasa si nici nu stie nimeni cum se cheama firma ca nare pus antetu afara ,

Adauga un comentariu