Eveniment-Social

Arestarea lui Traian Basescu

Publicat: 12 mai 2016
1
Fostul presedinte al Romaniei afirma ca, in curand, va fi arestat. Din dispozitia procurorilor. Si cu acordul unui judecator. Se refera la ultima acuzatie care i se aduce, cea legata de matrapazlacurile cu terenuri, cu bani negri si cu un afacerist cu care a colaborat indeaproape atat cand a fost ministru al Transporturilor, cat si ulterior, in calitate de primar general al Capitalei. Va fi sau nu va fi arestat? Daca da, cum s-ar justifica o asemenea masura? Daca nu, cum se explica anuntul facut de Traian Basescu? Afacerea cu Casuneanu s-a petrecut in urma cu 16 ani, adica prin anul 2000. S-ar fi prescris, daca prescriptia nu ar fi fost intrerupta un deceniu, cat timp Traian Basescu si-a indeplinit cele doua mandate prezidentiale. Asa cum si le-a indeplinit. Ca atare, anchetarea sa poate fi pusa pe rol. Ca de altfel si judecarea sa, daca va fi intocmit un rechizitoriu.
Cazul este bine cunoscut opiniei publice. In esenta, unul dintre afaceristii lui de casa, Costel Casuneanu, unul dintre regii asfaltului, a cumparat, simultan cu el, un lot invecinat de teren, la un pret, in mod suspect, de multe ori mai mare decat cel platit de domnul Traian Basescu. Nu rezulta nicio plata facuta de Traian Basescu, chiar daca pretul a fost mult mai mic, adica suspect de mic, si chiar daca, in mod efectiv, schimbul de proprietate s-a produs. Nu dupa mult timp, Traian Basescu isi vinde parcela sa la o suma exorbitanta. Si nu oricui. Ci unei rude apropiate a domnului Casuneanu. Procurorii considera ca sunt suficiente elemente pentru cercetarea penala a lui Traian Basescu, suspectat, in acest caz, de mai multe infractiuni, savarsite cu concursul a inca doua persoane. Omul de afaceri Costel Casuneanu, care, intr-un final, l-a si denuntat, si cumnata acestuia, care, daca inca nu l-a denuntat pe Basescu, o va face aproape sigur. In aceste conditii, Traian Basescu se asteapta, si pe buna dreptate, ca ancheta impotriva sa sa continue in ritm alert si sa fie finalizata printr-un rechizitoriu, in baza caruia sa fie trimis in judecata. Dar in mod straniu, el incepe sa strige, alertand opinia publica, in sensul ca urmeaza sa fie arestat.
In principiu, dupa 16 ani de la producerea cestui tip de infractiune si in conditiile in care probele existente nu mai pot fi sterse de la dosar, iar probele noi putand fi administrate fara mari probleme, ele constand, aproape exclusiv, in denunturi, nu exista nici cel mai mic motiv care i-ar putea determina pe procurori sa nu il retina si sa solicite arestarea sa. Daca asa s-ar intampla, Traian Basescu ar fi victimizat si s-ar putea vorbi, din nou, chiar si de catre adversarii acestuia, despre disponibilitatea prea mare a oamenilor legii de a incalca drepturi si libertati fundamentale. Sub aspect politic, o arestare nu i-ar putea aduce decat beneficii. Cu atat mai mult cu cat partidul pe care il conduce se afla in plina campanie electorala. Care ar fi un al doilea motiv posibil, dincolo de nevoia de autovictimizare si, eventual, de obtinere a unui plus de simpatie publica, prin persuasiune, care l-ar fi putut determina pe Traian Basescu sa anunte iminenta lui arestare? Eu am identificat acest posibil motiv.
Indiferent care este adevarul, Traian Basescu si-a construit profilul unui luptator, al unui personaj politic neinfricat. Care s-a luat, pe rand, la tranta cu cei mai puternici oameni politici ai Romaniei. Care s-a luat la tranta chiar si cu procurorii, atunci cand acestia au instrumentat dosarul “Flota”. Care a pornit razboaie impotriva reprezentantilor presei. A liderilor sindicali. A unor ilustri reprezentanti ai societatii civile. Care s-a luptat impotriva capilor Bisercii Ortodoxe Romane. Care a indraznit sa-l defaimeze pana si pe Majestatea Sa, Regele Mihai al Romaniei. Ei bine, acest profil de luptator neinfricat nu se potriveste deloc cu atitudinea de pisicut pe care a avut-o inainte de debutul acestei campanii electorale. Aflat in fruntea unui partid cu sanse reale de a obtine ceva rezultate, mai ales in Capitala, Traian Basescu beneficia de o oportunitate. Aceea de a candida pentru Primaria Generala a Capitalei. L-ar fi calificat, in orice caz, experienta. A castigat de doua ori Primaria si a avut multe de invatat sub cele doua mandate prezidentiale. Prezenta lui pe ringul localelor ar fi generat o batalie crancena, iar Partidul Miscarea Populara, indiferent de rezultat, ar fi avut imens de castigat. Atunci cand toata lumea se astepta ca Traian Basescu sa se inscrie in lupta, el a plasat, in locul lui, un iepuras. In persoana lui Robert Turcescu.
A fost momentul in care opinia publica l-a perceput, pentru prima data, drept un lider politic slab. Care este gata sa adopte un comportament de pisicut sau de catelus care se gudura, speriat de perspectiva punerii sale  sub ancheta penala. Traian Basescu stie mai bine decat noi toti in ce masura procurorii intervin, efectiv sau nu, in viata politica a Romaniei. Facand in asa fel, incat actori importanti sa poata fi, la nevoie, eliminati prin intermediul unor dosare penale. Si brusc confruntat cu acest caz, al afacerii cu Casuneanu, care miroase rau nu numai a spalare de baini, ci si a dare/luare de mita, el s-a gandit ca, necandidand, i-ar putea determina pe procurori sa renunte la caz. Odata scopul eliminarii lui fiind atins. A facut-o din lasitate. Le-a propus procurorilor, in mod tacit, un targ. Dar oferta a fost respinsa. Ancheta continua. Si inca in ritm alert. Deci Basescu, in acest plan, nu are nimic de castigat. In schimb, in celalalt plan, cel politic, el a ratat privilegiul de a candida. Si, mai mult decat atat, s-a dovedit a fi pisicut. Cu alte cuvinte, si-a mototolit propria imagine. Iar acum incearca cumva sa dreaga busiocul. Lansand pe piata aceasta tema, a iminentei sale arestari, el vrea sa transmita opiniei publice urmatorul mesaj: daca as fi candidat si daca nu l-as fi propus in locul meu pe Turcescu, PMP ar fi pierdut mai mult, intrucat, prin arestarea mea, as fi fost impiedicat sa imi fac campania electorala. Minciuna are picioare scurte. Ce se va face Traian Basescu, daca nu va fi arestat? Asa cum cred eu ca se va si intampla. Ce explicatie va mai gasi? Ce perdea de fum va mai lansa?Comentarii
Adauga un comentariu