Magazin

Apple va plati 450 milioane de dolari pentru manipularea pretului cartilor electronice

Publicat: 07 mart. 2016
1

Curtea Suprema de Justitie a SUA a refuzat sa examineze contestatia depusa de grupul informatic Apple Inc. la o hotarare anterioara a unui tribunal care a decis ca producatorul telefoanelor iPhone si al tabletelor iPad s-a inteles cu cinci editori pentru a creste pretul cartilor electronice.

In consecinta, decizia pronuntata in 2013 de un judecator din New York va fi aplicata. Aceasta decizie obliga Apple sa plateasca suma de 450 milioane de dolari pentru ca este vinovat, alaturi de mari case de editura, de restrangerea concurentei pentru preturile cartilor electronice.

„Culpabilitatea Apple pentru ca a conspirat cu buna stiinta cu editurile pentru a creste pretul cartilor electronice a fost stabilita odata pentru totdeauna”, a declarat Bill Baer directorul diviziei antitrust din Departamentul american al Justitiei.

Inainte ca Apple sa intre pe piata cartilor electronice, in 2010, Amazon.com. cumpara cartile electronice la pret engros si ulterior alegea pretul de comercializare cu amanuntul astfel ca a putut sa impuna un pret de referinta de 9,99 dolari pentru numeroase carti.

Apple a fost acuzat ca in momentul lansarii tabletei iPad, la inceputul lui 2010, s-a inteles cu editurile Hachette Book Group, HarperCollins Publishers, Holtzbrinck Publishers LLC (Macmillan) si Penguin Group pentru a majora preturile celor mai vandute carti electronice de la 12,99 pana la 14,99 dolari.

Departamentul american al Justitiei reaminteste ca cele cinci edituri au fost obligate deja sa plateasca 166 milioane de dolari consumatorilor pentru a solutiona plangerile din acest dosar.
Adauga un comentariu