Magazin

Aplicatia Uber, spaima taximetristilor, va fi functionala si in Romania

Publicat: 12 oct. 2014
1

Aplicatia Uber, lansata in 2009 peste Ocean, va fi functionala si in tara noastra. Orice sofer va putea sa devina taximetrist, sa raspunda online comenzilor, iar contravaloarea calatoriei ii va fi automat achitata de pe cardul pasagerului.

Compania americana Uber, care a ajuns cel mai in voga start-up de tehnologie de pe planeta, dar si una dintre cele mai controversate afaceri, intra si pe piata romaneasca. Firma de peste Ocean pune la dispozitie o aplicatie pentru smartphone care permite oricarui sofer sa transporte persoane si sa fie platit online pentru asta.

Aplicatia Uber a fost lansata in anul 2009 de antreprenorii americani Garrett Camp si Travis Kalanick si a ajuns sa fie prezenta in 45 de tari din America, Europa de Vest si Asia. Ea este deja functionala si in Praga, iar compania Uber cauta oameni pentru reprezentantele din Ungaria, Slovacia si Romania. Pentru „filiala“ romaneasca, americanii de la Uber sunt in cautarea unui director general, a unui director de marketing si a unuia pentru operatiuni si logistica, potrivit HotNews.ro.

Cum functioneaza aplicatia
Oricine are un smartphone poate utiliza aplicatia Uber pentru a calatori. Software-ul pune automat clientul inscris in program in legatura cu cel mai apropiat sofer recrutat de companie.

La destinatie, pasagerul nu achita fizic nimic. Tariful este calculat de program in functie de distanta, viteza si conditiile de trafic. Serviciile nu se platesc fizic, contravaloarea calatoriei este retinuta in mod automat de pe cardul clientului prin intermediul contului de client. Soferii isi primesc banii intr-un depozit si au dreptul la o anumita cota din nota de plata, restul ramanand companiei. Soferii inscrisi in aplicatie pot munci cand vor si cat vor.

Proteste in mai multe state
In Statele Unite ale Americii si in cateva orase europene, taximetristii au protestat, iar aplicatia Uber a fost interzisa in cateva locuri, cum ar fi Vancouver. Uber a ajuns sa duca la proteste pe scara larga, la blocarea oraselor si la intervenetia autoritatilor care s-au vazut nevoite sa modifice legislatia in domeniu. Protestele nu au facut nimic altceva decat sa creasca si mai mult popularitatea aplicatiei.

Taximetristii profesionisti sustin ca aplicatia genereaza concurenta neloiala, intrucat soferii Uber nu sunt obligati sa se conformeze legilor de profil, nu trebuie sa plateasca taxe specifice taximetriei si nici nu li se cere vreo licenta.

Tinta fondatorilor Uber, a caror companie este evaluata la 18 miliarde de dolari, este de a ajunge in toate orasele cu peste 100.000 de locuitori. In Londra sunt peste 7.000 de soferi Uber, iar tinta este de a se ajunge la peste 40.000 in urmatoarele luni.

Asociatie: Este anticoncurential, dar nu ne temem
Mihai Ghisa, presedintele Asociatiei a Transportatorilor in Regim de Taxi si Inchiriere (APTTI), spune ca o astfel de initiativa a mai existat pe piata locala, insa ea nu a avut succes pentru ca romanii, cu exceptia tinerilor, nu-s foarte familiari cu tehnologia. „Noi ne luptam in momentul de fata sa-i invatam pe soferii de taxi sa foloseasca aplicatia pentru comenzi, ii fi greu sa intre pe piata unei astfel de companii. Pentru a avea impact in piata, va trebui sa investeasca masiv in publicitate“, spune Ghisa, care nu se teme de concurenta.

Totusi, presedintele Asociatiei spune ca o astfel de concurenta este neloiala, intrucat firmele clasice de taximetrie platesc statului taxe specifice si au nevoie de autorizatii, pe cand, o astfel de aplicatie nu ar impune nicio regula. Avand in vedere ca firmele de taximetrie au facut investitii tinand cont de legislatia actuala si de conditiile actuale de piata, spune Ghisa, s-ar putea ajunge la proteste.

Sursa: adevarul.ro




Comentarii
  • Asta pentru ca nu stiti noile legi, sa vezi ce risti daca faci asa ceva. Transporta tu oameni si ia bani pentru asta, mai ales prin intermediul aplicatiei sa fii si usor de gasit.

  • Eu vad urmatorul aspect: soferii de taxi sunt examinati anual medical si la trei ani psihologic fara sa mai punem la socoteala verificarea cazierului si verificarea masinii la sase luni. Cei ce vor sa se inscrie pentru aplicatia Uber (ca soferi) sa indeplineasca si ei conditiile de mai sus si sa plateasca la fisc darile ca un taximetrist si nu ar fi nici o problema. (oare cati s— ar baga?)

Adauga un comentariu