National

Apare primul operator mobil virtual. Cum se va schimba piata telecom

Publicat: 13 feb. 2014
1

Anul 2014 este unul istoric pentru piata romaneasca a comunicatiilor mobile. Pe langa lansare a patru noi retele 4G de mare viteza va mai aparea pe piata si primul operator mobil virtual (MVNO).

Prima companie care ar putea oferi servicii de comunicatii mobile in sistem MVNO ar putea fi daPhone, firma specializata in apeluri internationale la pret redus.

MVNO ester un operator care furnizeaza servicii de comunicatii mobile prin intermediul retelei fizice a altui operator mobil. Operatorul virtual poate aduce costuri mai mici sau servicii care ne-ar putea scapa de contractele de 24 de luni ale operatorilor.

Citeste si: De ce sa nu dormi niciodata cu telefonul mobil in aceeasi camera cu tine

“Ca si servicii de retea, nu va exista o diferentiere fata de ce suntem obisnuiti in momentul de fata ca utilizatori de telefonie mobila. Voce, SMS si internet, acestea sunt serviciile care vor fi disponibile, iar in momentul de fata, din informatiile pe care le detinem, daPhone reprezinta MVNO aflat in cele mai avansate discutii cu potentiala retea gazda. Avem cele mai mari sanse sa lansam serviciile in urmatoarea perioadi de timp ceea ce inseamna cam sase luni de zile”, a declarat pentru economica.net, Catalin Scarlat, director comercial daPhone si project managerul MVNO-ului.

Potrivit acestuia, daPhone nu o sa se axeze pe nise, iar momentul actual este destul de interesant datorita scaderii foarte mari a tarifelor de interconectare. Operatorul virtual daPhone nu se va axa neaparat pe reducerile de pret in oferta sa, ci mai mult pe un nou tip de oferta, mai ales ca exista foarte mult trafic fidelizat deja de ani si ani de zile de operatorii din piata.

Citeste si: Esti sunat cu numar ascuns? Cum poti afla cine este glumetul

“În Romania am vazut foarte putine oferte destinate prietenilor si familiei. Nu exista o oferta care sa se ofere la o familie intreaga sau la un grup de prieteni. Nu am vazut oferte care sa nu mai tina seama de perioade contractuale. Îti faci un abonament il pastrezi perioada minima contractuala de o luna iar dupa poti continua cu operatorul sau poti merge la un alt operator”, a spus Catalin Scarlat.

Reprezentantul daPhone este de parere ca in zona asta comerciala de facilitati pentru utilizator va fi concurenta adevarata.

“O alta noutate pe care o vor aduce opertorii virtuali va fi pe zona serviciilor integrate. Ca si operator ma pot duce sa fac un parteneriat si sa imi vand serviciile unui distribuitor dintr-un oras care are o baza de 5.000 de clienti pe internet, telefonie fixa si televiziune si astfel distribuitorul devine un competitor pentru clientii mari care ofera deja si servicii mobile.

Citeste si: 5 aplicatii pentru smartphone care te ajuta sa slabesti

Business-ul de MVNO se bazeaza pe un marketing foarte bun si identificarea unor zone specifice din piata cum ar fi operatorii mici de comunicatii fixe care sunt in imposibilitatea de a furniza servicii 4play”, a mai spus reprezentantul daPhone.

„Noi o sa mizam foarte mult pe serviciile de date pentru ca volumul se va dubla in viitorul apropiat. În acest moment in Romania avem o rata de penetrare de 25-30% a smartphone-urilor, iar in alte tari europene este de 60-70% si nu am nici un motiv sa cred ca nu se va intampla la fel si in Romania si aici e o oportunitate”, a declarat Scarlat.

Potrivit acestuia, daca este sa vorbim de pretul unitar pentru trafic, acesta va ramane controlat de operatorii mari.

„Niciodata nu o sa vanda un operator tarfic mai ieftin unui MVNO in comparatie cu preturile practicate pentru clientii sai. Ei isi vor face ofertele de wholesale catre noi, operatorii virtuali, astfel incat sa nu ne putem apropia de limita sensibila din care am putea deveni o competitie la nivelul pretului foarte puternica pentru ei”, a declarat oficialul daPhone.

Un potential target-clientii nemultumiti ai operatorilor clasici. “Un alt segment de piata pe care nici noi si nici alti zece operatori virtuali nu il putem acoperi este cel al clientilor de telefonie mobila care au avut cel putin o nemultumire fata de operatorul curent in ultimele 12 luni de zile. Eu cred ca este loc foarte mult in zona de MVNO in Romania, iar in primii trei ani de la lansarea MVNO-ului pe piata locala estimez ca vor mai intra cel putin cinci operatori virtuali”, a mai spus Catalin Scarlat.

Îm primii trei ani de la lansarea DaPHONE ca MVNO, compania targeteaza aproximativ 500.000 de clienti pe structura actuala a pietei. Compania este detinuta de mai multi actionari de nationalitate israeliana.
Adauga un comentariu