Eveniment-Social

Apa din Prut pentru irigarea comunelor iesene

Publicat: 11 iun. 2015
1

Autoritatile iesene au implementat un nou sistem de irigare a terenurilor agricole in localitatile aflate pe malul raului Prut. Judetul Iasul este unul din cele mai calamitate de seceta in aceasta perioada, iar la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) s-a luat decizia ca cele mai afectate localitati de pe malul Prutului sa fie alimentate cu apa din rau. Astfel, au fost puse in functiune statii de pompare apa de capacitate marita care vor asigura un necesar de irigatii pe toata perioada verii.

„Dupa mai bine de 20 de ani, au fost puse in functiune pompele de la statia de alimentare si pompare Moreni – comuna Prisacani. Statia pompeaza începând de astazi (ieri – n.r.) 2.200 metri cubi de apa pe ora, iar ulterior va intra in functiune o pompa mai mare de 3.200 metri cubi pe ora. Astfel, la finalul acestei saptamâni, din raul Prut se vor pompa spre canalele de irigatii in jur de 5.400 metri cubi apa pe ora. In acest fel comunele aflate pe malul Prutului vor fi aprovizionate cu apa in cel mai scurt timp”, a spus subprefectul Bogdan Abalasi. In plus, si Romsilva ar urma sa ia masuri pentru ca animalele domestice sa poata paste in zonele administrate de catre directiile silvice din judetele Iasi, Suceava si Vaslui.

„Raportul de seceta întocmit de Centrul Meteorologic Regional Moldova ne arata ca pe raza judetului Iasi avem valori scazute ale rezervei de umiditate din cauza lipsei de precipitatii in luna mai si in prima decada a lunii iunie. In baza unei prognoze pentru judetul Iasi, prin care regimul termic se va mentine in mare parte a intervalului peste cel climatologic specific, iar vremea va fi deosebit de calda, am solicitat luarea urgenta a unor masuri”, a adaugat subprefectul judetului.
Comentarii
  • De ce nu lasati comentariile?
    Este o mare minciuna in ceea ce scrieti! Nici un cetatean nu beneficiaza de apa aceea! Se trage din Prut si se baga pe Jijia Noua. Cum ajunge la culturi? Sa va fie rusie!

Adauga un comentariu