Autoritatile judetului Iasi au decis ca in aceasta perioada de seceta sa fie luate o serie de masuri pentru ca animalele domestice sa poata beneficia de apa potabila. Astfel, la nivelul Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a decis ca o parte a apei din raul Prut sa fie pompata pe unele canale in dreptul localitatilor din estul judetului, astfel incat fermierii sa poata asigura sursa de apa pentru animale. In plus, si Romsilva ar urma sa ia masuri pentru ca animalele domestice sa poata paste in zonele administrate de catre directiile silvice din judetele Iasi, Suceava si Vaslui.
„Raportul de seceta întocmit de Centrul Meteorologic Regional Moldova ne arata ca pe raza judetului Iasi avem valori scazute ale rezervei de umiditate din cauza lipsei de precipitatii in luna mai si in prima decada a lunii iunie. In plus, in baza unei prognoze pentru judetul Iasi, in intervalul 10 iunie – 16 iunie 2015, regimul termic se va mentine in mare parte a intervalului peste cel climatologic specific, iar vremea va fi deosebit de calda, am convocat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta al judetului Iasi pentru a stabili o serie de masuri urgente care trebuie luate. Comitetul a votat in unanimitate hotarârea prin care s-a aprobat suplimentarea cu apa a localitatilor calamitate de seceta de catre Agentia Nationala de Îmbunatatiri Funciare. Astfel va fi pompata apa din Prut pe canalele existente pentru a asigura adapatul animalelor in toata aceasta perioada”, a mentionat subprefectul Bogdan Abalasi.
Uşor de spus greu de făcut!Problema este:cine plăteşte?Probabil că plătesc ăia din comitetul judeţean de urgenţă care a aprobat măsura.Din practica mai veche se ştie că ANIF-ul rămâne cu o gaură în buget egală cu valoarea energiei necesară pentru pompare.Şi aşa se distruge totul…Adică ANIF-ul.Dar scapă animalele!Nu mai bine ar trebui demişi primarii care nu se îngrijesc de comunitatea pe care o…pasc şi de multe ori, o mulg,la propriu dar şi la figurat?
avem ce mai bogata retea hidrografica din Europa si animalele mor de sete iar recolta de pe terenurile agricole se usuca, suntem tari de tot… imi aduc aminte pe timpul lui Ceausescu la bunici cand mergeam vara (com Bivolari, localitate de frontiera situata pe malul Prutului) existau canale de irigatie pe dealuri si motopompe mari ce trageau apa din Prut astfel terenurile agricole erau udate periodic, acum canci, de irigatii profita doar asociatia ing. V. Lungu care a investit in tehnologizare, tzaranul de rand cu un petic de pamant se uita cum i se usuca recolta asteptand un miracol de Sus