International

Anuntul socant facut de experti despre cutremurele din Italia

Publicat: 27 oct. 2016
1

Cutremurele puternice inregistrate miercuri seara in centrul Italiei nu au fost replici ale seismului catastrofal din luna august, ci miscari telurice noi, ”un dublu” care loveste cu regularitate regiune, a explicat Mario Tozzi, expert la Institutul de geologie a mediului si geo-inginerie (Igag) din cadrul Consiliului national de cercetare din Italia.

„Ce s-a intamplat miercuri este tipic pentru cutremurele din aceasta regiune a Italiei, cu asa-numitul ‘dublu al centrului Apeninilor”’, a continuat expertul. In regiune, cutremurele se produc frecvent cate doua si ajung chiar ca al doilea, cum a fost cazul miercuri seara, sa fie mai puternic decat primul, relateaza France Presse.

Astfel, in 1997, patru tehnicieni au fost ucisi intr-un al doilea seism in timp ce inspectau Bazilica Sf. Francisc, a doua zi dupa cutremurul care a lovit Assisi, scrie Agerpres.

„Nu stim daca este o portiune ‘adormita’ din falia de la Amatrice„, orasul cel mai afectat de cutremurul din 24 august, care a facut peste 250 de morti, „sau o alta structura paralela, un var foarte apropiat” de aceasta falie, a adaugat Tozzi.

„In lunile urmatoare, ne putem astepta la replici ce ar trebui sa fie treptat din ce in ce mai slabe”, adauga Tozzi, chiar daca este imposibil sa fie exclus un alt cutremur similar in saptamanile sau lunile ce urmeaza.

Situata intre placa euroasiatica si cea africana, care o impinge spre nordul Balcanilor, Italia are o mare parte din teritoriu sub risc seismic ridicat.

Aceasta tara a inregistrat aproape 300 de morti in cutremurul din 24 august, mai mult de 300 de decese in 2009 la L’Aquila, aproape 3.000 in zona Napoli in 1980 si pana la 95.000 intr-un cutremur urmat de un val in 1908, in jurul stramtorii Messina.
Adauga un comentariu