National

Anuntul Ministrului Educatiei: scolile doctorale vor fi verificate, pentru prima oara dupa 5 ani

Publicat: 30 sept. 2016
1

Ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, a aprobat ordinul care stabileste cadrul legal provizoriu de functionare a scolilor doctorale pentru anul universitar 2016-2017, masura fiind luata dupa ce, din 2011 pana in prezent, scolile doctorale nu au fost evaluate in vederea acreditarii.

„Documentul autorizeaza provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, scolile doctorale care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant superior (incluse in anexa ordinului), urmand ca metodologia de autorizare provizorie, acreditare si evaluare periodica a scolilor doctorale, pe domenii, sa fie aprobata prin Hotarare de Guvern, in conformitate cu prevederile Legii nr. 87/2006 privind asigurarea calitatii in educatie”, transmite Ministerul Educatiei printr-un comuncat de presa.

Ordinul de ministru reprezinta o solutie temporara avand in vedere ca din anul 2011, de la adoptarea Legii Educatiei Nationale, pana in prezent, scolile doctorale nu au fost evaluate extern in vederea acreditarii, precizeaza institutia.

Evaluarea scolilor doctorale este realizata de Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) sau de o alta agentie de asigurare a calitatii din tara sau strainatate, inscrisa in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR). Procesul se desfasoara pe baza rapoartelor Consiliului National pentru Cercetare Stiintifica (CNCS) referitoare la calitatea cercetarii si a rapoartelor Consiliului National pentru Atestarea Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) referitoare la calitatea resurselor umane, explica ministerul.

„In viitorul apropiat, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice urmeaza sa adopte o solutie legala temporara in vederea acordarii posibilitatii institutiilor organizatoare de studii universitare de doctorat de a desfasura examene de finalizare a studiilor doctorale. Pe de alta parte, MENCS va stabili si cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a scolilor doctorale in vedereaa obtinerii acreditarii pe o perioada de 5 ani, conform legii”, se mai arata in comunicat.
Comentarii
  • Cred ca si ARACIS ar trebui evaluata, dar nu asa, superficial, ci pana la temelii. Universitati de stat bogate, care isi pot permite cheltuieli de protocol exorbitante, aplica tratamente speciale reprezentantilor ARACIS in deplasarile de acreditare. Asa au ajuns acreditate specializari de tot felul fara ca sa existe baza materiala si experienta necesare. In ceea ce priveste doctoratele sunt universitati cu profile si specializari aranjate frumos din condei de compartimente platite exact pentru imagine care nu au nicio valoare, care pregatesc oameni ce nu-si gasesc lo***i de minca. De regula, universitatile de stat mai slabe valoric se ocupa cel mai mult de imaginea proprie. Pentru asta au infiintat departamente de imagine cu angajati platiti mult mai bine decat personalul didactic. ARACIS-ul a girat si gireaza malversatiunile unor universitati.

Adauga un comentariu