National

Anuntul care va infuria toata lumea. Partidele ar urma sa fie iertate de datorii. Ce avertisment i-a transmis Monica Macovei lui Klaus Iohannis

Publicat: 01 apr. 2016
1

Europarlamentarul Monica Macovei ii solicita sefului statului sa nu promulge legea prin care „partidele parlamentare au decis sa se ierte de datorii in campania electorala si sa-si deblocheze conturile”.

Intr-o scrisoare care a fost inregistrata vineri la Palatul Cotroceni, Monica Macovei aminteste ca zilele trecute Camera Deputatilor a votat proiectul care modifica Legea nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale.

„Potrivit modificarilor, ‘conturile bancare pentru campania electorala prevazute la alin. (1) si (2) si la art. 3 alin. (9) au statut de afectatiune speciala si nu sunt supuse executarii’. Cu alte cuvinte, partidele politice parlamentare au decis prin lege ca in campania electorala sa nu le mai fie blocate conturile, chiar daca au datorii catre stat sau creditori privati si, ca atare, conturile lor sunt blocate de ANAF. Modificarea adusa Legii nr. 334/2006, prin care partidele politice cu datorii nu trebuie sa le mai plateasca si nu mai au poprire pe conturi in timpul campaniei electorale, este ilegala si neconstitutionala, pentru ca, de exemplu, acorda privilegii, intervine asupra atributiilor legale ale altor institutii, precum ANAF, si afecteaza activitatea unor firme private care trebuie sa-si recupereze banii pentru serviciile si bunurile acordate partidelor politice”, se arata in scrisoare.

Europarlamentarul atrage atentia ca aceasta modificare legislativa „este profund discriminatorie”, „este imorala si necinstita, fiind votata chiar de partidele politice parlamentare cu mari datorii vechi, in propriul beneficiu, punand bazele unei competitii electorale inegale si incorecte” si „o forma de fraudare a alegerilor”.

„Niciun cetatean roman nu este iertat de datoriile la banca, la serviciile de utilitati publice sau catre privati, ci trebuie sa le plateasca. De ce partidele cu datorii nu trebuie sa si le plateasca? Daca un cetatean roman are datorii, pe el cine il iarta de plata datoriilor? Nimeni! Cati oameni si-au pierdut case, masini luate in leasing, cati oameni au poprire pe salarii? Sunt ei iertati de datorii? Nu. Dar cei care fac legile in Parlament se iarta singuri de datorii”, afirma Macovei.

Ea il intreaba pe presedintele Klaus Iohannis „cum poate fi reconstruita increderea in politica daca partidele isi fac si isi voteaza legi in Parlament pentru interesul lor personal, isi creeaza privilegii si se iarta singure de datorii, in dispretul populatiei?”.

„Va solicit sa apelati la atributiile pe care le aveti si sa nu promulgati legea de modificare a Legii nr. 334/2006 privind finantarea activitatii partidelor politice si a campaniilor electorale. Aveti doua posibilitati la dispozitie: fie cereti reexaminarea proiectului de lege, fie o contestati la Curtea Constitutionala. Nu puteti gira, din functia pe care ati obtinut-o prin votul populatiei, o modificare ilegala si imorala, votata de partidele politice parlamentare cu datorii catre stat si catre firme private, si care nu aduce nimic bun pentru oameni si pentru interesul general, ci, dimpotriva, pune partidele cu datorii deasupra legii, incalcand regula constitutionala a egalitatii in fata legii. Sunteti presedintele romanilor si nu al unor partide, si va rog sa reprezentati interesele romanilor si egalitatea in fata legii, si nu discriminarea”, isi incheie scrisoarea Monica Macovei.
Adauga un comentariu