Actualitate

Anul impozitelor si al saraciei

Publicat: 04 ian. 2006
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:66072;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Guvernul taie craca de sub picioarele micilor investitori prin impunerea unor taxe mult mai mari pentru terenuri si vanzarile de bunuri •Lovitura bursiera data investitorilor in piata de capital ar putea scadea drastic fiabilitatea bursei de valori, prin impozitarea acestor tranzactii cu pana la 16 la suta

Dobanzile, profiturile de la bursa si cele din tranzactiile imobiliare vor fi impozitate din acest an cu 16 la suta. Acesta este, de fapt, rezultatul extinderii cotei unice de impozitare, incepand chiar cu prima zi a anului 2006. O alta masura care ii va afecta pe cei mai multi dintre ieseni este cresterea impozitelor pe dobanzile acordate de banci pentru depozite, care va trece de la 10 la 16 la suta. Astfel, daca o banca plateste o dobanda nominala de 7 la suta pe an, clientul va incasa efectiv o dobanda de numai 5,9 la suta, fata de 6,3 la suta pana acum. Si cei care detin actiuni vor resimti o crestere a impozitelor platite la stat. Astfel, in 2006 statul va impozita dividendele cu 16 la suta, fata de 10 la suta pana acum. Lovitura bursiera data investitorilor in piata de capital ar putea scadea drastic fiabilitatea bursei de valori, prin impozitarea acestor tranzactii cu pana la 16 la suta. Aceeasi crestere se va aplica si pentru castigurile obtinute din vanzarea actiunilor care au fost detinute mai putin de un an, in timp ce in cazul vanzarii actiunilor dupa mai mult de un an impozitul este de numai unu la suta. Castigul din vanzarea proprietatilor imobiliare, adica terenuri si cladiri, va fi impozitat tot cu 16 la suta, insa doar in cazul proprietatilor vandute la mai putin de 3 ani de la data cumpararii.

Taxe peste taxe

Guvernul taie craca de sub picioarele micilor investitori prin impunerea unor taxe mult mai mari pentru terenuri si vanzarile de bunuri. Preocupati doar de soarta bugetului, reprezentantii Ministerului Finantelor au decis sa-i taxeze cu varf si оndesat pe romani, care vor plati in acest an mult mai multe impozite la stat. Оn plus, gratie majorarii accizelor din iulie acest an si angajamentelor fata de Uniunea Europeana, romanii vor fi nevoiti sa scoata din buzunare mult mai multi bani pentru a-si plati facturile la energie si gaze, care deja au crescut cu 17 la suta, dar si pentru a-si face plinul la masini. Tigarile si alcoolul vor costa mai mult in acest an, odata cu majorarea accizelor. Daca au scapat, оn aceasta iarna, de scumpiri la energia electrica si termica, iesenii vor avea parte de cresteri de preturi din primele zile ale acestui an. Energia electrica se va scumpi, оn doua randuri, cu pana la 10 la suta, pretul la electricitate se va actualiza cu inflatia plus accizarea, care este оntr-un procent foarte mic. Dupa o usoara scadere la pretul gazelor, cu 2,4 la suta pentru o categorie de consumatori, care a fost aplicata din luna octombrie a anului trecut, romanii ar trebui sa se pregateasca de scumpiri majore оn 2006. Este posibil ca pretul gazelor sa creasca cu peste 40 la suta. Acest lucru depinde foarte mult de evolutia pretului petrolului pe piata mondiala, precum si de deznodamantul conflictului ruso-ucrainian.
Gelu JIREGHIE
Adauga un comentariu