Magazin

Antena 1, B1, Romania TV si Kanal D, somate de CNA – Vezi motivul

Publicat: 23 mai 2013
1

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, mai multe emisiuni difuzate perioada 20 – 22 aprilie de Antena 1, B1 TV, Romania TV, Kanal D, Prima TV si Pro TV.

In aceste emisiuni au fost difuzate imagini de la petrecerea organizata cu prilejul aniversarii lui Cristian Tantareanu. In unele imagini apareau femei care dansau, unele imitand actul sexual. De asemenea, au fost difuzate declaratii ale lui Tantareanu, unele avand un caracter obscen.

Mirela Bomboe, reprezentanta televiziunii Antena 1, a spus ca in emisiunea de stiri „Observator” a fost difuzata o stire scurta, fara a fi prezentate imagini cu dansul obscen. „La «Acces Direct», care este o emisiune de divertisment, au fost cateva imagini, dar nu unele care sa reprezinte un act sexual (…) Noi consideram ca nu s-au incalcat prevederile legale”, a mai spus Mirela Bomboe.

La randul sau, Roxana Niculescu, directorul de programe al Romania TV, a spus ca televiziunea de stiri a difuzat imagini de la petrecerea lui Cristian Tantareanu deoarece acesta este un personaj excentric, un milionar la ale carui petreceri participa inclusiv „cei din societatea noastra, care ne dorim sa ne fie modele”.

Romania TV a incercat, mai mult sau mai putin reusit, sa arate si ce se intampla la astfel de petreceri. A fost o altfel de abordare. Referitor la imaginile difuzate (…) la televiziunile muzicale astfel de imagini sunt difuzate la orice ora din zi si din noapte. Imaginile sunt cu tenta nu neaparat pornografica, mai degraba sexuala, cu dansuri care inteleg ca se practica la petrecerile milionarilor excentrici”, a spus Roxana Niculescu.

Cristina Trepcea, membru al CNA, a intrebat-o pe Roxana Niculescu „care este relevanta pentru public a prezentei acestui personaj pentru o perioada atat de extinsa pe ecran”. „In afara faptului ca el reprezinta deja o garantie a nebuniilor care se intampla in general la zilele lui de nastere si la petrecerile lui, o garantie ca va face audienta (…) care este motivatia pentru care un post de stiri ofera atat de mult spatiu acestui personaj?”, a intrebat Trepcea.

„Este un milionar excentric la petrecerea caruia apar si cei care ne dorim sa ne fie modele din societatea noastra (…) Acesta este trendul societatii romanesti. Trebuie sa ne intrebam de ce exista aceasta tabloidizare”, a spus Roxana Niculescu. Ea a spus ca subiectul despre petrecerea lui Tantareanu este de acelasi tip cu cele despre petrecerile fotbalistilor si despre nuntile celebre.

In schimb, Cristina Trepcea a spus ca nu are nimic impotriva dorintei radiodifuzorilor de a face audienta, insa a amintit ca acestia functioneaza in baza unei legi specifice, Legea audiovizualului. „Ceea ce produce societatea care produce programe audiovizuale influenteaza gustul publicului si modul lui de viata de o maniera foarte profunda”, a mai spus Trepcea.

La propunerea Monicai Gubernat, membru al CNA, Consiliul a decis sa someze public televiziunile Antena 1, B1, Romania TV si Kanal D pentru incalcarea articolului 18, litera b din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia „Nu pot fi difuzate in intervalul orar 6.00 – 23.00 productii care prezinta: b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen”.

Sanctiunea a fost aplicata cu sapte voturi „pentru” (Florin Gabrea, Lorand Turos, Valentin Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Rasvan Popescu) si doua „impotriva” (Cristina Trepcea si Radu Calin Cristea).

Membrii CNA au considerat ca Pro TV si Prima TV nu au incalcat legislatia audiovizualului in tratarea acestui subiect, intrucat nu au difuzat imagini obscene si declaratii cu tenta sexuala ale lui Tantareanu.
Adauga un comentariu