Eveniment-Social

Aniversare importanta pentru PS Petru Gherghel

Publicat: 25 iun. 2015
1
PS Petru Gherghel implineste 50 de ani de preotie si 75 de ani de viata, cu aceasta ocazie, luni, 29 iunie, la ora 11:00, in Catedrala Catolica din Iasi urmand sa fie celebrata o Liturghie in care va aduce multumiri lui Dumnezeu pentru harurile si binecuvantarile pe care le-a primit. La sfanta Liturghie si-au anuntat prezenta ES Francisco Javier Lozano – nuntiu apostolic in Romania si Republica Moldova, IPS Ioan Robu – arhiepiscop si mitropolit de Bucuresti, PS Franghiskos Papamanolis – episcop de Syros (Grecia), PS Alexandru Mesian – episcop greco-catolic de Lugoj, PS Virgil Bercea – episcop greco-catolic de Oradea, PS Anton Cosa – episcop de Chisinau, PS Cornel Damian – episcop auxiliar de Bucuresti, PS Aurel Perca – episcop auxiliar de Iasi, peste 100 de preoti din Moldova, din alte zone ale tarii si din afara tarii.
PS Petru Gherghel s-a nascut la 28 iunie 1940 in localitatea Gheraesti, judetul Neamt, din parintii Petru si Maria, o familie cu patru frati si doua surori. Dupa terminarea scolii in satul natal (1954), a intrat la Seminarul din Alba-Iulia si apoi la Seminarul din Iasi care si-a redeschis portile in anul 1956 dupa ce opt ani fusese inchis de comunisti. La 29 iunie 1965, Monseniorul Petru Gherghel a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, impreuna cu alti 14 colegi, din care sapte sunt in viata, de episcopul Marton Aron. A doua zi, insotit de rude, a celebrat Liturghia la unul dintre altarele catedralei din Alba-Iulia. Din cauza timpurilor prin care trecea tara, pr. Petru Gherghel a celebrat prima Liturghie in satul natal pe ascuns, la 15 august 1965, cand era hramul in satul vecin, Pildesti.
Primul loc de apostolat al pr. Petru Gherghel a fost Parohia Barticesti, in care a activat de la 1 ianuarie 1966 pana la 1 iulie 1967 pe cand paroh era pr. Mihai Rotaru. Din acest an pana in toamna anului 1970 a fost vicar parohial la Radauti, paroh fiind pr. Iosif Krassler. La 1 noiembrie 1970 a fost transferat la Institutul Teologic din Iasi unde a predat teologia morala. In martie 1975 a fost numit rector al Institutului Teologic. La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit administrator apostolic de Iasi. In ziua de 4 aprilie 1978, in catedrala din Iasi Mons. Petru Gherghel a luat in primire dieceza. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II lea l-a ales si l-a numit episcop de Iasi. A fost consacrat episcop la 1 mai 1990.Adauga un comentariu