National

Andrei Plesu, atac dur la Crin Antonescu: O nulitate volubila

Publicat: 04 sept. 2012
1
Scriitorul Andrei Plesu considera ca liderul PNL, Crin Antonescu, este o „nulitate volubila„, periculos prin comportamentul sau, in timp ce seful PSD, premierul Victor Ponta, se manifesta ca un „incepator veleitar„, „blocat in ultimele faze ale pubertatii„, potrivit portalului de stiri ziare.com.
Intr-un amplu interviu acordat Revistei 22, Andrei Plesu se arata ingrijorat de parcursul „antieuropean” pe care s-au angajat liderii USL Crin Antonescu si Victor Ponta, atitudine pe care o considera „o suceala mentala si sufleteasca greu de inteles.”
„Din punctul asta de vedere, eu socotesc ca d-l Crin Antonescu s-a comportat mai mult decat iresponsabil. Nu e normal ca, dintr-o ambitie personala, sa vrei sa disloci o natiune intreaga din propria ei traditie europeana si sa o impingi spre furii demne de anii ’50. Un om care a facut, cum-necum, o facultate, un om care, cand isi ia concediu, ca in zilele astea de pilda, nu se duce la Isaccea, ci pleaca totusi in Occident, un om care iubeste atat de mult limba engleza incat tine s-o vorbeasca chiar daca n-o stie, n-ar trebui sa se complaca in retorica lui Jirinovski”, spune Andrei Plesu.
Scriitorul condamna actiunile recente, in calitate de presedinte interimar, ale lui Crin Antonescu.
„Ce fel de conducere de tara e asta in care un presedinte si un prim-ministru isi instiga propria populatie la razmerita? Eu n-am mai auzit asa ceva. E un caz unic pe lume in care presedintele unei tari spune votantilor lui: ‘protestati, iesiti in strada’ impotriva celor care au votat altfel decat voi. 
(…) Vorbesc de aceasta nulitate volubila care se numeste Crin Antonescu. Dar o nulitate volubila poate sa fie pana la urma strict decorativa. El insa este periculos. Comportamentul lui e de o nelinistitoare inadecvare. In plus, e intr-o pozitie de putere. A practica un discurs in care reapar toate poncifele anilor ’50, cu ‘clica basista’ in loc de ‘clica burgheza’, cu ‘agenturi straine’, cu anticolonialisme batoase, de activist ‘pe linie’, e a suferi de o dezordine interioara foarte riscanta, mai ales daca se manifesta la varf”, completeaza Plesu.
Andrei Plesu zugraveste in aceleasi culori critice si portretul partenerului politic al lui Crin Antonescu, premierul Victor Ponta.
„Domnule, in cazul lui Victor Ponta avem de a face cu un om, care, dupa mine, e blocat in ultimele faze ale pubertatii: are un fel de euforie a pozitiei in care a ajuns mai repede decat si-a imaginat. E important: a dat mana cu Barroso si cu altii, a aparut in poze prin ziare, a fost luat in serios de diverse televiziuni, drept care nu se mai poate sustrage unui copilaros zambet fudul si smecher. Abia daca te poti supara pe el. Chestia cu plagiatul m-a indispus grav, pana am realizat ca reactia nonsalanta a d-lui Ponta vine din faptul ca el nu intelege, de fapt, despre ce e vorba, nu e inca familiarizat cu zona academica in care enormitatea gestului lui e evidentisima. E inocent. Nu pricepe ca greselile politice ale unui tanar aspirant la cariera ii pot afecta viitorul. Nu poti sa faci tumbe tot timpul si toata lumea sa te aplaude, chiar daca ti se intampla cam des sa cazi in cap. 
(…) Pe de alta parte, ma intreb, adesea, nu numai cum au putut fi date guvernul si tara pe mana unui tanar inca fraged, ci cum au dat partidul pe mana lui? Eu cred ca PSD, cu toate rezervele pe care le poate avea, e un partid destul de mare si destul de divers ca sa fi oferit variante ceva mai plauzibile. Cum sa pui in bratele unui incepator veleitar o asemenea raspundere, cand ai zi de zi probe ca e inca nealcatuit, ca trage cand hais, cand cea, ca asculta cand de Y, cand de X, ca ba vrea si nu poate, ba poate dar nu vrea, ba nu e lasat sa vrea, ba nu e lasat sa poata?”, mai spune Andrei Plesu.
In incheiere, el se arata ingrijorat de reaparitia unor fenomene grave pentru o societate europeana.
„Sa observam, de altfel, ca a aparut din nou pe piata, masiv, delictul de opinie. Faptul de a nu fi anti-Basescu este stigmatizant, dupa cum si faptul de a fi anti-Basescu este, pentru multi, o ofensa. Prin urmare, sunt tot felul de fenomene care arata ca n-am fost pregatiti nici pentru decembrie ’89, nici pentru intrarea in UE, nici pentru intrarea in NATO. Traim spasmodic, scuturati de tropisme obscure. S-ar zice ca tot ce am reusit in decembrie ’89 a fost sa obtinem dreptul de a bate campii. Am castigat sansa de a folosi libertatea ca niste evadati, nu ca niste oameni intregi”, concluzioneaza Plesu. Comentarii
Adauga un comentariu