National

Andrei Hrebenciuc RETINUT de DNA pentru 24 de ore – UPDATE

Publicat: 23 oct. 2014
1
UPDATE 12:12 – „Procurorii DNA Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 octombrie, a inculpatului Andrei Hrebenciuc, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani. De asemenea, in cauza, s-a dispus extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de avocatul Nicolae Mergeani, avocatul Adrian Victor Pordan si Elisabeta Carmen Dragoi, asociat si administrator al societatii comerciale Resedinta Varstnicilor SRL, toti pentru savarsirea infractiunii de spalare de bani. In ordonantele procurorilor exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ca, incepand cu luna data de 24 iunie 2013, impreuna cu inculpatii Paltin Gheorghe Sturdza, Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan si Bengescu Dan Costin, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior si alte persoane), ce urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier in suprafata de 43.227 ha dobandit prin hotararea judecatoreasca nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisa in mod presupus fraudulos.
 
In baza unei intelegeri prealabile cu inculpatii Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu si cu suspectii Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Dragoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, sa incheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobandit calitatea de promitent cumparator alaturi de Bengescu Dan Sorin pentru suprafata de 43.277 ha, dobandita prin decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la pretul de 2.500 de euro/ha. Pretul tranzactiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decat valoarea de piata, intrucat contractul masca, in cuprinsul sau, si cumpararea de influenta de la autoritatile din judetul Bacau. SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL are ca asociat unic pe MAJURA LIMITED (cu sediu social in Cipru), persoana juridica cipriota al carei asociat real este Hrebenciuc Andrei. Prin disimularea adevaratei naturi a provenientei folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobandirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urma sa comita infractiunea de trafic de influenta. Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunosteau faptul ca s-a stabilit un pret mult mai mic decat cel real, deoarece diferenta de pret ce urma sa fie obtinuta din vanzarea padurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel si al lui Bengescu Dan Costin in schimbul exercitarii de influente fata de functionarii cu atributii privind punerea in executare a deciziei nr. 231/R/2012. Inculpatului si suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 si respectiv 307 Cod de procedura penala. Dosarul va fi inaintat la data de 23 octombrie 2014 catre Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu propunere de arestare preventiva fata de inculpatul Andrei Hrebenciuc”, se arata in comunicatul oficial DNA.

UPDATE 9:15 – Andrei Hrebenciuc a fost retinut de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, el fiind scos cu catuse la maini din sediul DNA Brasov, unde a fost audiat timp de aproximativ cinci ore.

STIRE INITIALA – In aceasta dimineata, Andrei Hrebenciuc a ajuns la Directia Nationala Anticoruptie (DNA), filiala Brasov, insotit de tatal sau, acolo unde urmeaza sa fie audiat in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole. Andrei si Viorel Hrebenciuc au ajuns la DNA Brasov in jurul orei 4:00, iar la intrarea in sediu Viorel Hrebenciuc a decarat ca adevarata tinta a DNA este Victor Ponta si candidatura sa la Presedintie si ca el si fiul sau sunt nevinovati.

Ieri, procurorii anticoruptie au facut perchezitii la biroul din Bucuresti al lui Andrei Hrebenciuc, precum si la birourile unor avocati care ar fi vizati in acelasi dosar. Potrivit procurorilor care instrumenteaza dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, fostul sef al SPP, Dumitru Iliescu, l-ar fi asigurat pe Viorel Hrebenciuc ca, prin intermediul angajatului DNA, poate sa obtina in continuare informatii cu privire la evolutia dosarelor in care acesta este cercetat, dar si alte dosare penale de interes, astfel ca deputatul i-ar fi propus intensificarea contactelor pentru transmiterea acestor date nedestinate publicitatii.
In schimbul acestor servicii, Iliescu i-ar fi cerut lui Hrebenciuc sprijinul pentru angajarea fiicei sale, de profesie arhitect, sens in care deputatul i-a promis ca, prin intermediul fiului sau, Andrei Hrebenciuc, va determina functionari publici sa o angajeze intr-o institutie publica. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a fost anuntat luni, de procurorii DNA, ca este urmarit penal intr-un nou dosar, in care este acuzat de instigare la infractiunea de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, trafic de influenta, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si cumparare de influenta. In acelasi dosar, senatorul PSD Dan Sova este urmarit penal pentru trafic de influenta, potrivit mediafax.ro.Adauga un comentariu