Local

Ancheta exploziva a procurorilor DNA Iasi! Medic celebru, dus in catuse la Tribunal! Interceptari surprinzatoare!

Publicat: 06 iun. 2016
1

@ Unul dintre cei mai buni profesionisti din cadrul Spitalului de Neurochirurgie a fost dus incatusat in fata judecatorilor, sub acuzatia de luare de mita @ Magistratii au respins propunerea procurorilor de arestare preventiva si au dispus trimiterea medicului in arest la domiciliu @ Desi au monitorizat activitatea medicilor de la Neurochirgie timp de cateva luni, anchetatorii nu au gasit nimic spectaculos @ In referatul cu propunerea de arestare apare o interceptare in care medicul negocia spaga

Vineri seara, procurorii de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au descins la Spitalul de Neurochirurgie N. Oblu din Iasi, pentru a prinde in flagrant un medic care ar fi cerut spaga unui pacient. Procurorii sustin ca Eduard Moldovanu, seful Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala, ar fi negociat spagile chiar prin telefon. Anchetatorii au intrat in spital in jurul orei 19:00, pentru a face perchezitiile. Au fost ridicate mai multe cadre medicale, asistenti si infirmieri.

Acuzatia principala este de luare de mita si abuz in serviciu. Nu se stiu detalii foarte clare de la ce a pornit aceasta ancheta, insa, cert este ca procurorii au pus tunurile pe medicii de la Neuro de cateva luni bune. Au avut informatii din interior cu privire la practicile de la Laboratorul de Radiologie, prima spaga pe care procurorii sustin ca au probat-o fiind din data de 27 martie 2016. Eduard Moldovanu este unul dintrei cei mai buni medici specialisti in Radiologie, fiind considerat atat de colegi, cat si de pacienti, un profesionist veritabil. A fost retinut pentru 24 de ore, alaturi de Dan Ionut Aranyosi, infirmier in cadrul Spitalului de Neurochirurgie. Acesta din urma a fost acuzat de complicitate la luare de mita si complicitate la abuz in serviciu.
De asemenea, procurorii au mai pus sub acuzare inca doua persoane, Magdalena Maria Rindasu si Carmen Elena Gherman, asistente medicale in cadrul Laboratorului de Imagistica Medicala, pentru luare de mita si abuz in serviciu. Procurorii le-au pus pe cele doua sub control judiciar pentru o perioada de 60 de zile si le-au impus obligatia de a nu exercita profesia de asistent medical in cadrul laboratorului respectiv. Sambata dupa-amiaza, Eduard Moldovanu si Dan Ionut Aronyosi au fost dusi in fata judecatorilor de la Tribunalul Iasi, pentru emiterea mandatului de arestare preventiva. Judecatorii au respins cererea procurorilor. I-au lasat in libertate pe amandoi. Medicul a fost trimis in arest la domiciliu, iar infirmierul a primit masura controlului judiciar pentru 60 de zile.

Acuzatiile procurorilor

Procurorii sustin ca cei mentionati cereau mita de la pacientii care doreau sa efectueze examene RMN pentru coloana. „La datele de 18 martie, 13 mai si 03 iunie 2016, inculpatul Moldovanu Eduard, în calitate de sef al Laboratorului de Radiologie si Imagistica Medicala al Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iasi si medic în cadrul acestui laborator, a pretins si primit cu titlu de mita de la trei pacienti diferiti suma de 600 lei (în total suma de 1.800 lei) pentru efectuarea unor examene RMN pentru coloana, interpretarea rezultatelor si prescrierea de tratamente. Totodata, în niciuna dintre situatii, inculpatul Moldovanu Eduard nu a înregistrat în evidentele unitatii medicale investigatiile efectuate si sumele percepute pentru efectuarea examenelor RMN, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale, respectiv suma totala de 2.000 lei”, au precizat procurorii de la DNA, intr-un comunicat de presa.

 De asemenea, procurorii mai sustin ca pe data de 27 ianuarie 2016, Elena Carmen Gherman ar fi cerut unui pacient suma de 350 lei pentru efectuarea unei examen CT cranian. „La data de 11 februarie 2016, inculpata Rîndasu Maria Magdalena, în calitate de asistent medical în cadrul Laboratorului de Radiologie si Imagistica medicala al Spitalului N. Oblu Iasi, a pretins si primit de la un pacient suma de 300 lei pentru efectuarea unui examen RMN pentru genunchi. Totodata, cele doua inculpate si-au încalcat atributiile de serviciu si nu au înregistrat în evidentele unitatii medicale sumele percepute pentru efectuarea examenelor CT cranian si RMN de genunchi, cu consecinta prejudicierii bugetului Spitalului de Neurochirurgie N. Oblu Iasi cu o paguba reprezentata de costul real al investigatiilor medicale, în suma totala de 750 lei”, au completat procurorii.

Interceptarea compromitatoare

Medicul Moldovanu a fost interceptat de anchetatori când îi spunea infirmierului ca îi poate face si o reducere pacientului pe care acesta îl recomanda pentru examenul RMN:

Moldovanu Eduard (M.E.): O sa facem trei regiuni la pret de doua! (…) putem sa facem trei regiuni cu 500 de lei.
Aranyosi Dan Ionut (A.D.I.): Trei regiuni?
M.E.: Pai o regiune e 2 milioane jumatate, bai! … cervicala, dorsala, lombara…
A.D.I.: Da, da. Si cât sa-i zic omului? Ca sa stiu…
M.E.: Pai zi-i si tu cât crezi de cuviinta, ma întrebi pe mine, nu stiu. E varu-tau, nu-i al meu.
A.D.I.: Dar nu domnule, eu uite sunt aici… e lânga mine ca sa nu… doar nu spun eu, zi cât sa-i spun si…
M.E.: Pai tu spune-i 6 sa ai si tu de acolo si gata!

„Conducerea spitalului, la acest moment, nu poate decât sa regrete cele petrecute, iar în privinta colegilor nostri, evident sunt sub incidenta prezumtiei de nevinovatie. Noi nu putem decât atât, sa speram ca vor reusi sa dovedeasca cât mai repede aceasta nevinovatie”, a declarat Marius Dabija, purtatorul de cuvânt al Spitalului de Neurochirurgie Iasi.
Comentarii
Adauga un comentariu