Local

An mai sarac la hramul Manastirii Hadambu – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 sept. 2012

@ Hramul Nasterii Maicii Domnului de la Manastirea Hadambu a atras si anul acesta cateva mii de credinciosi din toate colturile tarii @ Totusi, numarul de pelerini a fost mult mai mic fata de anii anteriori @ Peste zece mii de portii de mancare au fost gatite si in acest an pentru pelerinii veniti de pretutindeni sa se inchine la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul

Aproximativ doua mii de pelerini veniti din toate colturile tarii au participat la sfarsitul saptamanii trecute la hramul Manastirii Hadambu. Veniti din toate colturile tarii, unii au ajuns la manastire cu cateva zile inainte de Sfanta Liturghie, fiind adapostiti in chiliile lacasului de cult. In ziua hramului, sambata, s-au asezat la rand inca de la poarta manastirii pentru a putea ajunge la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul, ce este adapostita in biserica noua. Icoana a fost scoasa pe baldachinul din curtea bisericii vechi, loc unde credinciosii au asistat si la slujba oficiata de un sobor de preoti.

„Iubiti credinciosi, Dumnezeu cel sfant  v-a ales din lumea larga sa veniti aici si sa va inchinati si rugati la Maica Domnului. Nu oricine are bucuria sa ajunga la Manastirea Hadambu si sa se roage la Icoana Maicii Domnului. Ea si-a dorit un loc sfant, un ansamblu manastiresc cu patru altare de multumire. Este un lucru dumnezeiesc sa avem atatea altare de rugaciune. Printre noi se afla si judecatori, cei care critica. Vrem mai mult si uitam pentru ce am venit aici. Nu am venit la odihna, ci la rugaciune”, a spus parintele Dumitru de la Suceava pelerinilor aflati in curtea manastirii.

Curtea manastirii nu a fost insa la fel de incapatoare ca in anii anteriori, numarul de pelerini fiind mult mai mic fata de ceea ce era acum doi sau trei ani. „Le-as recomanda acelora care vor sa vina, sa stea macar o luna, fara mancare, somn si odihna. Sa ne vedem fiecare de pacatele noastre, sa ne vedem de viata noastra pentru ca Maica Domnului ne iubeste pe toti. Trebuie sa ne rugam la Maica Domnului ca la o mama. Prin aceste rugaciuni, Maica Domnului se va milosti de noi si atunci ne va indrepta pe calea cea buna. Fie ca milostivul Dumnezeu sa va reverse cat mai mult dor de Maica Domnului si impreuna cu ea sa ajungem in imparatia cereasca”, a adaugat parintele Dumitru.

Doua decenii in slujba manastirii

Ecaterina Nistor (72 ani), Floarea Moruz (66 ani), Elena Ungureanu (63 ani) si Aurica Curcudel (62 ani) vin de peste doua decenii la hramul Manastirii Hadambu pentru a gati miilor de pelerini ce vin si se inchina la Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului cu pruncul. Toate cele patru femei sunt rude si an de an in preajma hramului de Nasterea Maicii Domnului urca la manastire pentru a gati mancare tuturor celor care vin in rugaciune. „Venim inca de joi dimineata de la ora 10.00 si ne apucam de treaba. Toate alimentele pe care le avem provin de aici de la manastire. Si anul acesta gatim ciorba de vita si sarmale cu carne pentru toti cei care vin de departe.De peste douazeci de ani venim aici. De atunci suntem in formula asta, noi patru. Ne-am invatat una cu alta, stim ce trebuie sa facem, avem ceea ce ne trebuie”, a spus Elena Ungureanu.

Portiile de mancare, gatite in cazane de sute de litri, ajung pentru cateva mii de persoane. „Folosim cam 500 de kilograme de lemne pentru a gati felurile de mancare. Cazanele sunt relativ noi. Fiecare are o capacitate de 300 de litri. Pana acum cativa ani foloseam cazane mai mici, care pe deasupra, erau si vechi. Speram ca mancarea sa le placa credinciosilor. Eu una ma bucur ca inca sunt in putere sa gatesc pentru atatia oameni”, a spus si Floarea Moruz.
Intre timp, pelerinii s-au asezat linistiti la rand, incadrati de cativa politisti si jandarmi, asteptand sa se puna la mese pentru o portie de ciorba calda si o farfurie cu sarmale. Femei, copii, batrani, pelerini din toata tara, asteapta cuminti la mese ca preotul sa binecuvanteze bucatele si sa primeasca sfanta agapa.

Zeci de pelerini au venit cu cateva zile inainte la manastire, nu pentru a prinde rand la icoana, ci pentru a apuca sa se bucure si de linistea oferita de lacas. „Am stat peste noapte, dar nu regret nimic. Nu a fost greu deloc. Am venit sa ma rog pentru sanatate, pentru copii, pentru ca totul sa fie bine. Este o sarbatoare mare. Icoana e facatoare de minuni, stiu ca vin foarte multe persoane bolnave aici, care s-au vindecat dupa ce s-au rugat la Maica Domnului”, a spus o credincioasa venita din comuna ieseana Madarjac. Altii vin an de an la manastirea aflata la doar cateva zeci de kilometri de municipiul Iasi. „Pe mine Icoana facatoare de minuni m-a ajutat foarte mult. Eu vin an de an din 2001 aici la Hadambu pentru a ma ruga pentru sanatate, putere de munca si pentru o viata linistita la Maica Domnului. Am petrecut noaptea aici, dar nu fost frig deloc. Ma bucur ca am venit si acum. Incerc sa vin de fiecare data cand pot aici”, a spus o alta credinciosa venita din judetul Neamt.
Adauga un comentariu