Local

Amintiri pretioase din timpul Primului Razboi Mondial pastrate peste timp, la Iasi – GALERIE FOTO, VIDEO

Publicat: 23 oct. 2016
@ Fotografii, scrisori si amintiri pretioase sunt prezentate la 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial de catre veterani sau rude ale acestora, in cadrul proiectului „Europeana 1914 – 1918” 
 
La sediul filialei Iasi a Academiei Romane a fost lansat proiectul „Europeana 1914 – 1918″, in cadrul caruia au fost digitalizate fotografii, scrisori si amintiri la o distanta de 100 de ani de la izbucnirea Primului Razboi Mondial. Veterani si urmasi ai acestora au trimis sau au adus personal la sediul Academiei Romane si la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” fotografii, carti postale, scrisori, suveniruri si alte obiecte din perioada Primului Razboi Mondial. In zilele de 21 si 22 octombrie, aici au fost prezentate povestiri despre oamenii implicati in razboi.

„Am avut bucuria de a primi vizita catorva oameni in varsta si, totodata, am avut bucuria de a primi vizita unor elevi de colegiu care au participat inclusiv la zilele propriu-zise de campanie. Doi dintre ei au venit chiar a doua zi cu materiale documentare din arhiva de familie si cu poze pe care ei le considera a fi simbolice pentru Iasi si pentru evenimentele de atunci, respectiv casa in care a locuit generalul Henri Berthelot. Sunt si cateva jurnale interesante tiparite in editie limitata, care descriu viata de soldat a unei femei si multe amintiri personale ale unor persoane care nu au mai avut fotografii, dar au avut povesti interesante despre viata grea din razboi si lupta cu paduchii, despre modul in care au venit acasa dupa razboi complet transformati, sau modul cum a transformat razboiul temperamentul si viziunea omului simplu asupra vietii”, a povestit Cristina Roiu, reprezentant al proiectului Europeana.
 

Proiectul Europeana este realizat in parteneriat cu Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, astfel fiind derulata initiativa ce isi propune sa colecteze si sa publice povestile persoanelor implicate sau afectate de conflagratia razboiului. Toate acestea vor fi publicate pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Amintirile depanate de cei implicati sunt care mai de care mai patrunzatoare. 
„Pe coperta unui jurnal, unul dintre cei care au scris ii multumeste lui Dumnezeu pentru ca l-a facut sa vada ce este important in viata: «Doamne, nu am cuvinte sa-ti multumesc pentru ca mi-ai aratat ce este importsant in viata si pentru ca m-ai adus sanatos langa fratiorii si familia mea». Sunt lectii de viata, dar mai ales ilustrarea unor vremuri grele, atat pentru familie, cat si pentru soldati. Am primit si marturia unei doamne de 98 de ani nascuta in 1918, imediat dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, iar amintirea si povestile tatalui, care a luptat pe front la Marasesti, Marasti si Oituz, sunt inca vii si transmise din generatie in generatie. Doamna respectiva a povestit ca a primit doua batiste oferite de Regina Maria, pe care le pastreaza o sora de-a sa din Botosani”, a mai povestit Cristina Roiu.Adauga un comentariu