Local

Amenzi drastice pentru asociatiile de proprietari care nu afiseaza modul de calcul al facturilor

Publicat: 15 mart. 2016
1

@ Asociatiile risca amenzi usturatoare daca nu arata modul de calcul detaliat al listelor de plata, conditii impuse odata cu modificarile si completarile aduse legislatiei

Incepand din aceasta luna, asociatiile de proprietari si locatari au noi obligatii, si anume acelea de a afisa, odata cu listele de plata pentru intretinere, si modalitatea de calcul prin care s-au stabilit sumele care revin fiecarui locatar in parte. Totodata, presedintele si administratorul asociatiei sunt obligati sa prezinte locatarilor, la cererea scrisa a acestora, sumele defalcate care au dus la intocmirea facturii individuale. Conducerea asociatiei care nu se supune acestor noi reglementari risca amenzi cuprinse intre 500 si 3.000 de lei.

Concret, este vorba despre Legea nr. 17/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 230/2007 privind înfiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor, precum si nr. 174 din 8 martie, care a intrat in vigoare. „Aceste completari legislative ofera o mai mare transparenta in utilizarea fondurilor de catre asociatia de proprietari, respectiv a cheltuielilor lunare pe care reprezentantii asociatiei le fac in numele locatarilor. Legea 277 se refera la posibilitatea ca locatarul sa obtina o lista a cheltuielilor defalcate de la asociatie. Locatarul trebuie sa solicite acest lucru in scris, iar reprezentantii asociatiei sunt obligati sa elibereze aceste adeverinte. Legea nr. 17 din martie 2016, care vine ca o completare a legii 230, reglementeaza obligativitatea asociatiei sa afiseze, pe langa lista de plata, si modul de calcul prin care a rezultat aceasta. In acest mod, proprietarul va putea verifica singur daca sumele sunt corecte sau prezinta erori”, a explicat Ionica Ciobanu, seful Serviciului Asociatii de Proprietari din cadrul Primariei Iasi.

Astfel, potrivit noilor reglementari legislative, asociatiile de proprietari au obligatia sa afiseze urmatoarele cheltuieli: pe numar de persoane care locuiesc în proprietati individuale; pe consumuri individuale; pe cota-parte indiviza, în functie de suprafata utila a proprietatii; pe beneficiari, aferente serviciilor individuale ale proprietarilor, dar gestionate financiar prin intermediul asociatiei de proprietari; pe consumatori tehnici si cheltuieli de alta natura.
Comentarii
  • Asta-i PORCUL Nesimtit, care nici macar nu raspunde la telefonul de serviciu!
    Daca vrei sa intri la el sa spui ca vaca de administratora NU face nimic, nu ai cui. Tot timpul e inchis, chiar daca are program de 2 ore, 2-3 zile/saptamana!

Adauga un comentariu