Eveniment-Social

Amenajarea gradinii publice de la Palas, in plina desfasurare – FOTO, VIDEO

Publicat: 05 mai 2011

@ Parcul va pune in valoare latura sudica a Palatului Culturii si se va intinde pe aproximativ 50 mii de metri patrati @ Gradina va avea lac, patinoar sezonier, carusel pentru copii, spatii de promenada si o multitudine de specii floristice si vegetale

Lucrarile de amenajare a gradinii publice din ansamblul urbanistic Palas sunt in plina desfasurare si, potrivit graficului, vor fi terminate in toamna acestui an. Au fost adusi deja aproximativ 50.000 de metri cubi de pamant vegetal fertil, folositi la amenajarea unor platforme in trepte, cu deschidere spre sud, care pun in evidenta spatele Palatului Culturii. „Se amenajeaza doua scari centrale, de 4 metri, cu belvedere spre Palat. La cererea comunitatii, versantul va fi mai lin. Consolidarea pamantului vegetal este facuta cu ajutorul unui material inovativ, denumit geotextil, care previne eroziunea. Folosim tehnologii ultramoderne, atestate in lucrarile efectuate in alte tari”, a declarat Andreas Hauschild, managerul tehnic al proiectului Palas.
Parcul va reproduce si o parte din vechea gradina domneasca, iar proiectantii au decis inclusiv realizarea unui lac pentru agrement, de forma neregulata, amplasat spre strada Palat. De asemenea, gradina publica de la Palas va avea teatru de vara pentru spectacole in aer liber, patinoar sezonier, carusel pentru copii, spatii largi de promenada, precum si numeroase si spectaculoase specii vegetale si floristice.

Apa de ploaie, utilizata eficient

Aducerea pamantului vegetal constituie prima etapa a amenajarii parcului, deoarece se creeaza geometria locului si se monteaza, in acelasi timp, un sistem complex de irigatii, care va deservi intreg arealul Palas. Inedit pentru Iasi, irigatiile se vor face cu apa pluviala. „Este aproape de finalizare un rezervor de 800 metri cubi, care va aduna apa pluviala si cea din drenuri. Printr-un sistem complex si modern de irigatii, computerizat, aceasta apa va fi folosita pentru gradina publica. Asadar, apa de ploaie nu va fi directionata in sistemul de canalizare, ci in cel de irigatii”, a explicat Andreas Hauschild.
In afara de apa pluviala, sistemul de irigatii de la Palas va folosi si apa din drenuri atunci cand nivelul acesteia va fi ridicat. Pentru ca terenul de sub Palat este poros, cantitatea de apa din sol este monitorizata permanent, iar pompele instalate au capacitatea de a pastra echilibrul natural, astfel incat constructia sa nu aiba de suferit. In cazul in care cantitatea de precipitatii va fi foarte ridicata, exista posibilitatea deversarii controlate dupa umplerea rezervorului. „Acest rezervor nu va fi vizibil, va fi acoperit cu pamant si vegetatie”, a adaugat Andreas Hauschild.

Tehnici moderne de consolidare

Pentru a se putea realiza complexul multifunctional Palas si, implicit, gradina publica, a fost nevoie de interventii masive pentru consolidarea versantului pe care se afla Palatul Culturii. Costurile vor depasi 8 milioane de euro si sunt considerate de specialisti ca fiind cele mai spectaculoase lucrari de terasament facute in regiunea de nord-est. Pentru a monitoriza apa, au fost construite filtre verticale de 18 metri adancime, prevazute cu electro-pompe computerizate. Fundamentul intregului areal Palas a fost stabilizat cu piloti din beton armat si cu „pereti mulati”, o tehnica intalnita la amenajarea galeriilor de metrou. Pentru fixarea terenului au fost folositi peste 3.000 de piloti, unii forati la 25-30 m în subteran, cu o lungime totala de peste 60 de kilometri. Trotuarele si portiuni din strazile Palat, Sfintii Constantin si Elena si Sfantul Lazar au fost intarite cu peste 20 mii de metri patrati de „pereti mulati”, iar sistemul de drenuri include 130 de pompe electro-pneumatice, care preiau vechea retea de drenuri a Iasului, apele pluviale din areal si regleaza nivelul panzei freatice din zona versantului.




Comentarii
  • Pauperizarea Ieseilor pusa la cale de primaria Iasi + privatul Iulius, Interzicerea parcarii pt locatarii bl J si F obligandu=i sa plateasca parcare la palas, Asa da grija pt ieseni.

Adauga un comentariu