National

Ambasadorul SUA la Chisinau: „Unirea Republicii Moldova cu Romania nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”

Publicat: 28 aug. 2016
1

Ambasadorul SUA la Chisinau a declarat, intr-un interviu acordat postului Moldova 1, ca Republica Molodva trebuie sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure si ca unirea tarii cu Romania „nu este o alegere practica” indiferent de motiv.

Intrebat de ce factori ar trebui sa tina cont poporul moldovean atunci cand face o alegere privind viitorul tarii, in contextul in care la nivelul societatii exista mai multe tendinte, inclusiv cel al unirii cu Romania, ambasadorul Statelor Unite la Chisinau, James Pettit, a declarat ca Republica Moldova „trebuie sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure”.

„Consider ca este foarte important si aceasta desigur este politica noastra, cred ca si politica de aici, ca Republica Moldova sa ramana un stat suveran si independent in interiorul unor granite sigure. Unirea cu Romania, de exemplu, ca o cale de a intra in UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practica si nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, in Republica Moldova. Ceea ce ar face lucrurile mai bune aici in Republica Moldova este cooperarea dintre clasa politica si oameni pentru ca ei toti sa contribuie pentru a face din Republica Moldova o tara mai buna pentru moldoveni”, a spus James Pettit.

„Republica Moldova nu este Romania, Republica Molodova are propria sa istorie si proriile provocari. Printe aceste provocari se numara faptul ca Republica Molodova este o tara multietnica, cu oameni care vorbesc limbi diferite si desigur mai este si problema transnistreana, care nici macar nu este sub controlul Guvernului central, dar care are nevoie de un statut special, care este scopul final, dar un statut special in cadrul Republicii Molodva. Potentialul aici este foarte mare, aveti un popor calificat si harnic, exista multe promisiuni in anumite sectoare pe langa agricultura, si asta include sectorul textil si IT”.

Ambasadorul a mai fost intrebat de ce Washingtonul a decis sa recunoasca independenta Republicii Molodova in anul 1991, in pofida unor temeri manifestate in acest sens de mari actori internationali precum Germania, Franta sau Marea Britanie.

„Tin minte foarte bine cand s-a destramat Uniunea Sovietica si intr-adevar, interaga lume s-a schimbat. Eu am crescut in timpul Razboiului Rece si deodata am simtit ca au aparut noi oportunitati pentru toata lumea, inclusiv pentru republicile fostei Uniuni Sovietice. Asa ca a devenit o prioritate politica pentru Statele Unite sa infiinteze ambasade si sa extinda recunoasterea diplomatica asupra noilor republici cat mai repede posibil din diverse motive. Unul dintre ele a fost ca sa ne asiguram ca este mentinuta stabilitatea, dar de asemenea pentru a incepe un nou capitol in istorie, unde in loc sa avem in permanenta aceste relatii dificile date de statutul de adversari, noi puteam de fapt sa ne impartasim experienta, puteam fi prieteni, puteam incuraja comertul si turismul, lucru care era aproape imposibil in perioada sovietica. (…)

Deci, pentru noi, aceasta era o prioritate, speram atunci ca fostele republici ale Uniunii Sovietice, inclusiv, Federatia Rusa, sa se alature unor organisme internationale, precum UE, chiar si NATO, sa deschida o piata comuna (…). Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat in totalitate, cu siguranta nu s-a intamplat in cazul unora dintre republici”, a raspuns acesta.

In ceea ce priveste Republica Moldova, el si-a exprimat speranta ca tara va continua „sa urmeze calea europeana, sa adopte valorile europene si sa devina un partener productiv in comunitatea mondiala”.

James Pettit a caracterizat relatiile dintre Statele Unite si Republica Moldova ca fiind pozitive, adaugand ca tara sa a contribuit cu suma de 1,4 miliarde de dolari in asistenta oferita acestei tari in diferite sectoare.

„Tara mea a contribuit cu peste un miliard de dolari, de fapt cu 1,4 miliarde de dolari in diferite sectoare, inclusiv in ceea ce priveste cresterea economica, relatiile culturale, democratie, guvernare”, a declarat diplomatul.

„Incercam sa ajutam Republica Moldova sa se conformeze standardelor europene si vom continua sa lucram cu orice guvern aflat la putere, iar scopul nostru este ca tara sa devina mai prospera si mai democratica”, a precizat ambasadorul Statelor Unite la Chisinau.
Comentarii
Adauga un comentariu