International

Ambasadorul Finlandei: Nu ne opunem aderarii Romaniei la Schengen, dar o decizie acum ar fi prematura

Publicat: 27 sept. 2011
1
Ambasadorul Finlandei in Romania, Ulla Marianna Vaisto, a declarat intr-un interviu acordat RFI, ca Helsinki nu se opune intrarii Romaniei in Schengen, dar considera prematura o decizie in acest, ea cerand progrese suplimentare in combaterea coruptiei si functionarea sistemului judiciar, scrie Mediafax.
„Sa spunem ca nu ne opunem intrarii Romaniei in Schengen, doar ca o decizie luata acum in acest dosar e prematura. Nu spunem ca Romania si Bulgaria nu ar trebui sa intre in Schengen, numai ca va dura mai mult, in opinia noastra”, a spus ambasadorul la RFI.
Ulla Marianna Vaisto a precizat ca Finlanda este constienta ca Romania si Bulgaria au facut multe progrese in privinta criteriilor tehnice, „care au fost indeplinite practic”.
„Dar noi am vrea sa vedem mai multe progrese in ceea ce priveste lupta anticoruptie si, de asemenea, imbunatatiri in sistemul judiciar, in functionarea institutiilor judiciare. De-abia atunci, Romania si Bulgaria vor fi pregatite sa intre in Spatiul Schengen”, spune ambasadorul.
Vaisto mai spune ca intelege foarte bine dezamagirea Guvernului roman. „Vrem sa vedem ca nu doar cerintele tehnice au fost indeplinite, ci si ca nu exista riscul ca oficiali de la frontiere sa fie mituiti, de exemplu, si ca astfel de chestiuni vor fi urmarite in mod credibil mai departe in justitie. Deci mai sunt unele lucruri in legatura cu care am vrea sa fim convinsi, inainte de a lua decizia”, a explicat Vaisto.
Ministrul finlandez de Interne, Paivi Rasanen, considera ca nivelul de pregatire al Romaniei si Bulgariei pentru aderarea la Schengen ar putea fi reevaluat in 2012, precizeaza Ministerul finlandez de Interne intr-un comunicat remis, joi, Mediafax.
Finlanda si Olanda au facut imposibila, joi, ajungerea la un consens in Consiliul JAI privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen.
Ministrul olandez a aratat ca Finlanda doreste ca, inainte de adoptarea unei decizii privind aderarea la Schengen, sa vada Bulgaria si Romania facand progrese suplimentare in combaterea coruptiei si imbunatatirea sistemului judiciar. „Exista loc de imbunatatire a situatiei in cele doua state”, a declarat Rasanen.
Ea a spus, dupa incheierea discutiilor in Consiliul JAI, ca „Finlanda considera ca deocamdata este prea devreme pentru a lua o decizie in privinta aderarii celor doua state la Schengen”.
„Dar chiar si fara aderare, cetatenii din Bulgaria si Romania pot inca sa calatoreasca in Europa conform cu principiul libertatii de miscare”, a adaugat Rasanen.
„Pe langa a-ti asuma angajamente fata de reguli, trebuie sa le si indeplinesti. Existenta unei coruptii raspandite pune in pericol indeplinirea regulilor. Progresele in combaterea coruptiei si in imbunatatirea sistemului judiciar ar spori increderea reciproca in interiorul Schengen. Încrederea reciproca este o chestiune de importanta-cheie in sistemul Schengen”, a spus Rasanen.
Rasanen a aratat in cadrul dezbaterilor in JAI ca tara sa nu sustine compromisul aderarii in etape.Adauga un comentariu