National

Alexis Tzipras, premierul Romaniei

Publicat: 01 iul. 2015
1

Nu, nu s-a strecurat nicio greseala in titlu. O sa incerc sa explic de ce.

Ieri dupa-amiaza, premierul Tzipras s-a exprimat fara echivoc: „Vom incerca sa ne salvam tara, dar nu ne vom lasa santajati”. Dupa ce a inghitit 320 miliarde de euro din Europa, Tzipras declara razboi Europei, fiindca vrea alti bani. Pentru greci e batalia de la Termopile cu persii, din anul 480 i.Hr. Tzipras este Leonidas, iar Xerxes este, probabil, d-na Merkel. Si atunci spartanii au fost invinsi pe moment, dar, pe termen mediu si lung, grecii au salvat Europa de invazia persilor. Astazi, la fel ca in urma cu 2.500 de ani, Tzipras stie ca va fi infrant, dar toata Europa ii va admira si respecta.

Niciun moment premierul grec nu vorbeste despre coruptia generalizata, despre furtul enorm cu voie de la stat, care au topit numai in ultimii cinci ani 320 de miliarde. Tzipras vrea pentru Grecia stergerea datoriei si alti bani imprumut. Poporul sau nu admite schimbarea modului de viata. Grecii au inventat democratia si metatifizica si, ca urmare, au dreptul sa fie platiti de teutoni, fiindca meritele lor sunt reale. Latinul general de Gaulle spunea despre Grecia ca ea trebuie primita in Europa „nu pentru economie, ci pentru filosofie”.

La o ora de zbor de Atena, in Bucuresti, invitat fiind la receptia ocazionata de Ziua Nationala a Canadei, aud lumea discutand doua subiecte: situatia din Grecia si operatia lui Ponta la Istanbul. Socheaza caldura cu care se vorbeste despre Grecia si ingrijorarea cu care se vorbeste despre coruptia din… Romania.

Canada este un stat caruia Romania ii datoreaza enorm pentru sprijinul primit inca din 1997, la summit-ul NATO de la Madrid, de cand a inceput sa sprijine aderarea Romaniei la NATO. La receptie sunt insa multi romani, care cersesc simpatie abordand mereu si mereu acelasi subiect: coruptia din Romania. Si ziaristii prezenti preiau obsedant aceeasi tema. Nu stiu cat vor evita investirorii straini Grecia si pentru cata vreme, dar cu siguranta, daca as avea bani de investit, nu i-as baga intr-o tara unde fiecare cetatean cu functie sau fara vorbeste doar despre coruptie.

Alexis Tzipras face rau ceea ce face din punctul de vedere al standardului occidental. Daca ar fi existat presa acum 2.500 de ani, probabil ca si Leonidas ar fi fost condamnat pentru batalia pierduta de la Termopile. In timp insa, doar ridicandu-te in picioare cu adevarat, iti poti impune punctul de vedere fie si pentru o clipa, in lumea in care traim. Nu fugind cu saptamanile la Inalta Poarta, nu conducand tara prin Facebook si Twitter reusesti sa faci un loc natiunii tale in Europa.

In Romania, lupta anticoruptie a destructurat partidele si a lichidat majoritatea oamenilor de afaceri romani importanti. Oricine va avea un discurs precum Tzipras, in Romania, va alinia pe toata lumea in spatele sau. Grecia a inghitit sute de miliarde de la Uniunea Europeana doar in ultimii cinci ani. Romania nu a reusit sa incaseze nici macar fondurile structurale. In total, in perioada 2007-2015, Romania a beneficiat de 30 de miliarde de euro. Singura poveste de de succes sunt cele zece miliarde plati directe pentru agricultura, care au fost absorbiti in procent de peste 95% gratie programelor informatice puse la punct de companiile Irinei Socol si ale lui Sebastian Ghita. Recompensati cum se cuvine: amandoi au probleme cu legea… Din restul de 20 de miliarde, nu se vor absorbi la finalul acestui an nici macar 8. Cea mai saraca tara a continentului, cu exceptia Bulgariei, Romania va restitui Europei 12 miliarde de euro, bani pe care n-a putut sa-i cheltuiasca. Poate ca grecii ni-l pot imprumuta pe Tzipras pentru a se bate la Bruxelles ca macar o parte din acesti bani sa ramana Romaniei. Poate ca Tzipras ar putea sa schimbe si imaginea Romaniei, eventual operandu-se in tara. Poate ca Tzipras s-ar putea bate, asa cum o face pentru Grecia, si pentru Romania, intr-un mod in care politicienii romani, aplecati de sale, nu indraznesc nici macar sa viseze c-ar putea s-o faca. De aici si titul acestui text, scrie Bogdan Chirieac intr-un editorial pe dcnews.ro




Comentarii
  • ar fi un premier bun pentru romania,dar nu cred ca ar avea acelas succes,romanii nu sunt greci(tradarea,invidia si rautatea ne caracterizeaza)/fondurile primite din occident(cu restrictia numita coruptie)sunt practic doar o parte din banii nostri „castigati”prin privatizarile „in mare viteza impuse”,prin dirijarea acestor fonduri spre firmele occidentului,prin folosirea armatei si serviciilor in mare parte spre folosul occidentului,prin propia contributie,etc

Adauga un comentariu