National

Alexandru Mironov, despre confirmarea existentei undelor gravitationale

Publicat: 12 feb. 2016
1

Prima detectare directa a undelor gravitationale este o zguduire teribila, care ne va ajuta in timp sa aflam mai multe despre Univers, a sustinut Alexandru Mironov.

”Este echivalent cu momentul in care Galileo Galilei a indreptat telescopul spre cer, a vazut satelitii lui Jupiter, a vazut ca totul se invarte in jurul Soarelui si de aici s-a schimbat complet socialul pe Pamant.

Suntem in fata unui moment zguduitor, care confirma teoria relativitatii largite a lui Einstein, dovedind inca o data ca sunt momente in evolutia istoriei in care un creier poate sa cuprinda toate cunostintele din jur, sa elaboreze o procesare de evenimente si poate da pronosticuri de dezvoltare a stiintei in viitor.

Deocamdata e doar o zguduire teribila. De doi ani umbla zvonul in comunitatea stiintifica, dar oamenii de stiinta au asteptat confirmarea absoluta.

Cum s-a intamplat confirmarea absoluta?
S-a intamplat in ceea ce se numeste LIGO, interferometru cu laser. O raza laser loveste o oglinda, se duce la o alta oglinda, are un traseu pe care merge si nu poate fi deranjata decat de o zvarcolire cosmica, sa spun asa. Einstein banuia ca exista aceasta zvarcolire si ea s-a intamplat intr-un moment in care cosmosul s-a tradat.

O zvarcolire din asta care schimba panza din care e tesut universul se intampla probabil in momente in care mase foarte mari executa o miscare. Intr-un sistem binar, acolo unde e o stea dubla, au aparut si doua gauri negre, care sunt incarcate cu materie. Contactul grav dintre ele a trimis o unda in intreg spatiul, nu mai mult decat 20 de microsecunde”, a explicat Mironov.
Adauga un comentariu