International

Alertă! Sute de persoane aparţinând Statului Islamic au evadat dintr-o închisoare

Publicat: 13 oct. 2019

Sute de persoane cu legături cu Stat Islamic, inclusiv străini, au evadat duminică dintr-o tabără de detenție aflată în zona localității Ain Issa din Siria, au anunțat autoritățile regionale kurde, precizând că nu mai pot asigura securitatea acestor centre în contextul ofensivei turce.

În tabără de la Ain Issa se află și aproximativ 1.000 femei și copii de origine străină cu legături cu teroriștii Stat Islamic.

Potrivit autorităților kurde, în urma incidentului de duminică au evadat aproape 800 de persoane, rude ale unor militanți Stat Islamic.

Organizația Forțele Democratice Siriene, o alianţă de miliţii kurde și arabe, a capturat peste 12.000 de persoane suspectate de legături cu rețeaua extremistă Stat Islamic. Suspecții sunt închiși în șapte tabere de detenție, unele dintre acestea se crede că sunt în apropierea frontierei cu Turcia.

Turcia a transmis că își asumă responsabilitatea pentru orice persoană suspectată de legături cu Stat Islamic capturată în cursul ofensivei în nordul Siriei.

Ofensiva turcă în nordul Siriei împiedică Forțele Democratice Siriene să păzească în mod adecvat taberele unde sunt închiși teroriști sau rudele lor, a declarat Redur Xelil, un oficial de rang înalt din cadrul SDF.

„Păzirea închisorilor ŞI nu mai este o prioritate. Cui îi pasă de reținerea sigură a prizonierilor este binevenit să vină să găsească o soluție”, afirmat Redur Xelil, care a precizat că prioritatea Forțelor Democratice Siriene este „protejarea orașelor și poporului nostru”.

Oficialul a avertizat că ofensiva turcă creează condițiile propice pentru regruparea rețelei teroriste Stat Islamic.

În ultimele zile s-au înregistrat mai multe evadări din tabere unde sunt închiși persoane suspectate de legături cu Stat Islamic.

Mai mult, orașul sirian Qamishli a fost vineri scena unui atentat cu vehicul capcană, revendicat de rețeaua teroristă Stat Islamic.

Ankara a lansat miercuri operaţiuni militare în nordul Siriei, de-a lungul frontierei comune, vizând grupuri insurgente kurde. Administraţia Recep Tayyip Erdogan vrea să creeze o „zonă de securitate” în nordul şi nord-estul Siriei, de-a lungul frontierei cu Turcia.
Adauga un comentariu