International

ALERTA! Rusia vrea sa rupa o bucata din Moldova si vrea ACCES la granita Romaniei

Publicat: 01 ian. 2015
1
Regiunea izolata a Basarabiei ucrainene, cunoscuta si sub numele de Bugeac, a devenit unul dintre ultimele locuri ce au atras atentia observatorilor crizei din Ucraina, ce au remarcat importanta strategica a acestui teritoriu in contextul temerilor ca Moscova ar putea incerca sa creeze un coridor terestru care sa lege Rusia de Romania, trecand prin Crimeea si Odessa, scrie saptamanalul britanic The Economist. Publicatia subliniaza ca mai putin de jumatate din cei 570.000 de locuitori sunt ucraineni, restul fiind bulgari, rusi, „moldoveni”, gagauzi si albanezi. Multi au opinii favorabile Rusiei, dar prefera integritatea teritoriala a Ucrainei.
In toamna au existat zvonuri despre un complot pus la cale de lideri locali pro-rusi care urmareau infiintarea unei asa-numite Republici Populare Basarabene, dupa modelul consacrat la Donetk. Printre acesti lideri se aflau fosti ofiteri in armata sovietica care sunt acum concentrati in orasul Bolgrad, locuit preponderent de minoritatea bulgara. Razboiul din estul Ucrainei si efectele sale au atenuat entuziasmul pentru o miscare separatista in zona iar tragedia din mai 2014, cand la Odesa zeci de militanti pro-rusi au murit intr-un incendiu, a inabusit orice dorinta de revolta impotriva Kievului. Astfel, liderii pro-rusi au fugit iar cei care au ramas au inceput sa sustina deschis integritatea teritoriala a Ucrainei.
„Puterea s-a schimbat de noua ori in Basarabia in doar 200 de ani. Localnicii sustin ca vad drone survoland regiunea, probabil controlate din Transnistria sau de la bordul navelor militare rusesti ancorate la Sevastopol. Chiar si asa, drapelul ucrainean va continua sa fluture in Basarabia pentru ceva timp de acum inainte”, conchide publicatia britanica, arata evz.ro.Comentarii
  • Pai Bugeacul este in Ucraina si nu in Moldova.
    Vor retroceda Bugeacul Moldovei, noii „prieteni” ucraineni? Aaa… stati asa! Nu o vor face pentru ca „Bugeacul a apartinut si va apartine intotdeauna Ucrainei”. Exact ca si Crimeea.
    Sa se mai duca in aia mamii lor si rusii si ucrainenii.

Adauga un comentariu