Eveniment-Social

Alerta de pesta porcina la granita judetului Iasi. Institutiile locale sunt pregatite sa intervina

Publicat: 26 sept. 2016
1

Situatie alarmanta la Iasi. Directia Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Iasi a solicitat sefilor administratiei judetene convocarea urgenta a Centrului Local de Combatere a Bolilor Iasi (CLCB), tema principala analizata fiind legata de gradul de risc ridicat reprezentat de pesta porcina africana pentru judet. De altfel, un nou focar de pesta porcina africana a fost confirmat în Republica Moldova, dupa cel confirmat în luna mai în Ucraina.

„Masurile dispuse în luna mai ramân în vigoare. Se mentine interdictia cu privire la comercializarea porcinelor în târgurile autorizate si în aglomerarile temporare de animale. Pâna acum, boala nu a fost confirmata în România. Sunt luate masuri care sa previna raspândirea virusului pe teritoriul tarii. S-au trimis informari catre toate primariile si fondurile de vânatoare cu privire la riscurile existente si masurile care trebuie implementate. Comparativ cu situatia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judetul Iasi. Am solicitat o atentie sporita în aceasta perioada de la toti cei implicati”, a spus prefectul Marian Grigoras.

Acesta a mai spus ca planul de masuri aprobat astazi în cadrul sedintei CLCB cuprinde si o serie de actiuni care trebuie întreprinse de medicii veterinari de libera practica împuterniciti, dar si de detinatorii de porcine.

„Medicii veterinari trebuie sa identifice toate porcinele din exploatatiile nonprofesionale, sa realizeze inspectii clinice la porcinele din aceste exploatatii, sa acorde atentie sporita îmbolnavirilor aparute în populatia de porcine. Detinatorii de porcine trebuie sa anunte medicul veterinar de orice modificare a starii de sanatate în efectivul de porcine, sa limiteze circulatia persoanelor straine în zona adaposturilor unde sunt crescute porcinele”, a mai spus prefectul. Pesta porcina africana este o boala virala a porcinelor domestice si salbatice cu o rata de mortalitate cuprinsa între 20 la suta si 100 la suta, în functie de cat de puternic este virusul. Pentru aceasta boala nu exista tratament.
Comentarii
Adauga un comentariu