International

Alegeri SUA. Donald Trump, victorie ZDROBITOARE la alegerile primare republicane din New York

Publicat: 20 apr. 2016
1
Favoritii Hillary Clinton si Donald Trump au castigat seara trecuta alegerile primare cruciale din New York, marindu-si avansul pentru a deveni candidati ai partidelor lor la alegerile prezidentiale din noiembrie. In tabara republicana, Donald Trump a castigat cu 59.8% din voturi, fata de 25.2% guvernatorul de Ohio John Kasich si 14.9% senatorul de Texas Ted Cruz, potrivit rezultatelor partiale dupa numararea a 84% din voturi. In randul democratilor, Hillary Clinton a castigat cu 57.3% la 42.7% in fata senatorului de Vermont Bernie Sanders, conform rezultatelor dupa numararea a 87% din voturi. Victoria lui Hillary Clinton, senatoare a acestui stat intre 2001 si 2009, o face aproape de neajuns in cursa pentru investitura democrata.
„Cursa pentru investitura este in ultima linie dreapta si victoria se intrevede”, a declarat ea intr-un hotel din Manhattan, alaturi de sotul ei, Bill Clinton si de fiica lor Chelsea. In cealalta tabara, victoria lui Donald Trump ii permite acestuia sa recastige un ascendent asupra principalului sau adversar, Ted Cruz, dupa infrangerea umilitoare de la 5 aprilie, din statul Wisconsin. 
„Trebuie sa le spun oamenilor care ma cunosc cel mai bine, oamenilor din New York, ca atunci cand ne acorda un astfel de vot este pur si simplu incredibil”, a declarat la randul sau Trump. Statul New York este cu atat mai important cu cat este al doilea, dupa California, ca numar de delegati: 247 in cazul democratilor si 95 in cel al republicanilor. Donald Trump ar putea obtine 81 de delegati daca a obtinut 50% din voturi in fiecare circumscriptie. De cealalta parte, Hillary Clinton va obtine un numar de delegati proportional cu numarul de voturi obtinute. Donald Trump are in jur de 750 de delegati, 200 mai multi decat Ted Cruz, si are nevoie de 1.237 pentru a obtine investitura Partidului republican.Adauga un comentariu