National

Alegerea noului presedinte-director general al TVR: George Orbean a fost respins. Parlamentul voteaza miercuri o noua propunere

Publicat: 29 mart. 2016
1

Parlamentul a respins, marti, validarea lui George Orbean, propunerea Consiliului de Administratie (CA) al TVR pentru functia de presedinte-director general al postului public.

Consiliul de Administratie al TVR se va reuni miercuri dimineata la ora 8 pentru a desemna un nou presedinte-director general al TVR, urmand ca plenul sa se pronunte prin vot la ora 10:30, a decis marti seara conducerea Parlamentului dupa ce George Orbean a fost respins de Legislativ.

Potrivit calendarului aprobat de Birourile Permanente Reunite, Consiliul de Administratie (CA) al televiziunii publice ar urma sa se reuneasca miercuri la ora 08:00, comisiile de cultura la ora 09:00, urmand ca decizia finala sa fie luata in sedinta plenului reunit, de la ora 10:30.

Sedinta de plen a Parlamentului pentru validarea noului presedintedirector general al TVR a inceput in jurul orei 18:00, 320 de parlamentari inregistrandu-si prezenta.

Potrivit rezultatului oficial al votului, 206 parlamentari au votat ”impotriva” si 185 ”pentru”.

Noul Consiliu de Administratie urmeaza a se reuni din nou pentru a desemna, din randul membrilor sau, un alt presedinte director general al TVR.

La ora transmiterii acestei stiri, sedinta plenului reunit s-a supendat din lipsa de cvorum, iar conducerea Parlamentului se reuneste in cadrul unei sedinte a Birourilor Permanente.

Membrii CA al TVR s-au reunit in urma cu o saptamana in prima sedinta, dupa validarea de catre plenul Parlamentului, desemnandu-l pe George Orbean, propunerea Guvernului, drept presedinte-director general al institutiei.

George Orbean a fost consilierul fostului presedintelui TVR Stelian Tanase si manager de proiect la Digi 24.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie.

Saptamana trecuta parlamentarii au preferat sa absenteze si sa lase postul public fara sef, in contextul nemultumirii PSD-ALDE in ceea ce il priveste pe George Orbean.

Deputatii si senatorii au votat martea trecuta noul CA al TVR, din care fac parte Christel Topescu, George Orbean, Irina Radu, Doina Gradea, Alfred Bulai, Oana Stanciulescu, Radu Carp, Debreczeni Hajnal, Ruxandra Garofeanu, Valeriu Cristian Hadji-Culea, Raico Cornea, Monica Ghiurco si Teodor Gabriel Giurgiu.

Acestia l-au ales drept presedinte-director general pe reprezentantul Guvernului, George Orbean, care nu a obtinut avizul Comisiilor reunite de cultura, avand un schimb de replici dur cu parlamentarii.

Interimatul Irinei Radu a expirat miercuri, 23 martie, dar parlamentarii au refuzat sa asigure cvorumul pentru alegerea unei noi conduceri, PSD si ALDE fiind nemultumiti de votul membrilor CA in favoarea lui Orbean.

Parlamentarii s-au intrunit miercuri la ora 10,30 pentru a vota seful TVR, in conditiile in care doar 147 de deputati si senatori si-au inregistrat prezenta.

Dupa o pauza de consultari in care presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a incercat sa-l convinga pe premierul Dacian Ciolos sa emita o OUG care sa permita numirea unui sef interimar al televiziunii publice, cvorumul a fost asigurat la limita, prin prezenta a 274 de deputati si senatori in plen – numarul necesar fiind 272 de alesi.

Parlamentarii au votat cu bile, dar s-au inregistrat doar 189 de voturi exprimate, astfel ca procedura va fi reluata marti la ora 18,00.

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat, miercuri, propunerea facuta de CA al TVR pentru functia de presedinte-director general, afirmand ca George Orbean este „o persoana care nu are facultatea terminata la varsta de 40 de ani”, parere la care s-a raliat si PSD.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu a declarat, marti, ca PNL va sustine propunerea Guvernului la sefia TVR, pe George Orbean, afirmand ca spera ca PSD sa nu mai foloseasca „tertipurile” de saptamana trecuta pentru a nu asigura cvorumul de sedinta.
Adauga un comentariu