International

Albania: Opozitia sustine ca premierul Rama a finantat ilegal campania lui Obama din 2012. Procurorii verifica acuzatia

Publicat: 07 iul. 2016
1

Procurorii albanezi vor trebui sa stabileasca pana la finele lunii daca plangerea depusa de Partidul Democrat, aflat in opozitie, impotriva premierului Edi Rama ar trebui investigata. Rama este acuzat ca a dat ilegal 80.000 de dolari pentru campania electorala din 2012 a lui Barack Obama pentru ca, in schimb, sa se poata fotografia alaturi de liderul american.

Albi Serani, purtator de cuvant al Procurorului General, a declarat ca, in conformitate cu procedurile legale, este nevoie de aproximativ o luna pentru a verifica astfel de plangeri.

”In aceasta perioada, procurorii trebuie sa decida daca exista vreun indiciu privind savarsirea unei fapte, apoi deschid investigatia sau resping plangerea”, a explicat acesta, potrivit balkaninsight.com.

Partidul Democrat, formatiune de centru-dreapta aflata in opozitie, a adus in discutie luni acest subiect, sustinand ca liderul Partidului Socialist, Edi Rama, a incercat sa obtina acces ilegal la un eveniment din campania lui Obama, care a avut loc in San Francisco, in octombrie 2012.

Acuzatia este lansata in contextul in care Bilal Shehu, un cetatean american de origine albaneza, a pledat vinovat in fata unei instante din New Jersey intr-un caz de donatie ilegala facuta campaniei presedintelui american. FBI sustine ca Shehu a primit banii dintr-o sursa straina si i-a dat unui comitet care se ocupa de strangerea de fonduri, pentru a masca astfel originea sumelor, astfel incat un strain neidentificat sa poata participa la respectivul eveniment. Urmare a acestei contributii, respectivei persoane i s-a dat voie sa faca o fotografie cu Obama. Shehu va fi condamnat pe 5 octombrie. El ar putea primi pana la cinci ani de inchisoare si o amenda de 250.000 de dolari.

Desi numele lui Rama nu a fost pomenit in proces, opozitia albaneza sustine ca Shehu a luat banii de la partidul lui Rama pentru a-i asigura acestuia o poza cu Obama. Fotografia a fost aratata public in timpul campaniei din Albania din 2013, cand Rama se lupta sa devina premier.

Staff-ul premierului a negat orice acuzatie.
Adauga un comentariu