Local

Aici se invart sute de mii de lei zilnic. Defectiunile sunt cheia afacerii momentului!

Publicat: 14 mai 2015
1

@ La ei poti repara cele mai importante obiecte din viata ta @ Pasiunea lor invinge experienta altor mesteri din domeniu 

In secolul vitezei, una dintre cele mai bune afaceri este reparatia sau intretinerea (mentenanta) calculatoarelor, cele fara de care omul de rand sau afaceristul nu se poate descurca nici macar un minut. Astfel, in ultimii ani, in Iasi, au aparut foarte multe service-uri de calculatoare, studenti, pasionati sau oameni cu experienta in IT traind din aceasta afacere. La fel sunt si Cristi si Iulian, studenti in Iasi, pasionati de IT, care si-au deschis doua mici buticuri pentru a-i ajuta pe cei care au probleme cu calculatoarele.

„Totul a inceput ca o gluma. Reparam laptopuri si calculatoare in camera de camin, pana cand am inceput sa am din ce in ce mai multe cereri si pur si simplu nu imi mai permitea spatiul. Am decis sa inchiriez spatiul asta, desi am riscat putin, nestiind daca voi fi la fel de cautat si aici. Afacerea a mers din vorba in vorba si uite cate laptopuri ma asteapta aici sa le vindec”, a declarat Cristi, care are un mic spatiu in zona Garii.

Aproximativ aceeasi poveste o are si Iulian, el povestind ca s-a apucat de aceasta afacere mai mult de nevoie. „M-am folosit de cunostintele pe care le aveam din liceu si din ce am mai invatat in facultate si am inceput inca din anul 2 de facultate. Nu am vrut sa mai stau pe banii parintilor si ma bucur ca am ales aceasta cale. Nu stiu daca voi ramane la stadiul asta, dar deocamdata ma bucur ca nu am sef si voi continua pana cand se va ivi o ocazie mult mai buna”, a spus Iulian, si el student in Iasi la Facultatea de Automatica si Calculatoare.

Cei doi repara orice se poate strica la un computer. Nu se deplaseaza la domiciliu, dar instaleaza la „sediu” sisteme de operare, curata de praf sau inlocuiesc piesele incepand cu display-ul si terminand cu tastatura. Preturile sunt ceva mai mici decat in magazinele specializate, dar compenseaza prin cantitatea calculatoarelor reparate. Instalarea unui sistem de operarare costa 40 de lei, o devirusare are acelasi pret. Cele mai mari preturi, in jur de 150 de lei, sunt pentru repararea celor mai importante componente, precum placile de baza.

In afara celor care au ales sa ia pe cont propriu aceasta afacere, mai sunt si magazinele specializate, care au cativa angajati specializati in domeniu. Preturile incep de la 30 de lei pentru testarea componentelor, 50 de lei pentru testarea calculatorului, 100 de lei pentru recuperare de date si se termina in jurul sumei de 250 de lei pentru reparatia alimentarii placii de baza sau pentru reparatia display-ului.

Acestea ofera si deplasarea la domiciliu, preturile fiind de aproximativ 25 de lei doar pentru deplasare si 50 lei pentru fiecare ora in care reparatorul se ocupa de calculator. Multe dintre magazinele specializate ofera diagnosticarea gratuita, neplatind niciun ban in cazul in care calculatorul nu se poate repara.

Una dintre cele mai interesante oferte vine de la un service care promite reduceri de preturi pentru cei care au activitate pe retelele de socializare, care sa includa respectivul magazin. Astfel, celebrele „like-uri” sau „check-in-uri” pot aduce reduceri pentru repararea unui calculator.
Comentarii
  • cristi, iulian, zona garii, ia sa facem noi o plangere pentru „instalarea sistemului de operare” fara licenta :)) stiti cat luati ? 3000 minim amenda 🙂

Adauga un comentariu