National

Ai peste 18 ani? 2.200 de lei pe LUNA

Publicat: 01 oct. 2016
1
Asteptarile tinerilor din Romania in ceea ce priveste primul loc de munca vizeaza un salariu lunar de 2.200 lei si un program de lucru saptamanal care nu depaseste 40 de ore, preferabil intr-o corporatie mare, ocupand o pozitie specializata, arata raportul independent Graduate Barometer 2016, lansat de Trendence Institut.
Potrivit unui comunicat de presa remis vineri Agerpres, tinerii romani isi doresc ca primul loc de munca sa le aduca un venit anual de 5.954 euro si sa nu ii solicite saptamanal mai mult de 40 de ore, insa asteptarile sunt departe de media europeana, care se ridica la un venit anual de 23.127 euro, adica aproape 2.000 euro pe luna, si 42 de ore de lucru saptamanal.
Conform rezultatelor studiului, cele mai mari asteptari sunt ale tinerilor elvetieni, cu un program de lucru de 44 de ore, dar si un salariu pe masura, peste 60.000 euro anual.
Acelasi raport evidentiaza si prioritatile in cariera ale celor proaspat intrati in campul muncii din Romania.
Astfel, 83,9% dintre acestia prefera o angajare permanenta, situatia nefiind cu mult diferita la nivel european, 81,6% dintre tineri optand pentru aceeasi varianta.
Doar 16,1% in Romania, respectiv 18,4% in Europa prefera sa fie angajati temporar.
De altfel, trendul absolventilor romani nu difera cu mult de cel european. Cand vine vorba de sarcinile dorite, 53,8% dintre absolventii europeni isi doresc sarcini strategice, in detrimentul sarcinilor operationale, fiind urmati indeaproape de 51% dintre romani.
57,2% dintre studentii romani isi doresc sa lucreze intr-o corporatie mare si la fel isi doresc si 53,8% dintre absolventii din celelalte tari.
Romanii, in proportie de 59,4%, si europenii, 55,6%, urmaresc sa ocupe o pozitie specializata in cadrul companiei si doar 40,6%, respectiv 44,4% tind spre o functie de management.
Diferente intre preferintele absolventilor romani si cele inregistrate la nivel european se pot remarca in ceea ce priveste pregatirea pentru jobul dorit.
In timp ce 54,6% dintre europeni mizeaza pe specializare, 53,6% dintre tinerii romani aleg acumularea de competente si aptitudini generale.
Mai mult, in timp ce 61,5% dintre romani sunt pregatiti sa cumuleze cunostintele si aptitudinile necesare in cadrul unui program de training, 51,1% dintre absolventii din alte tari vor sa intre direct pe post.
Cand vine vorba de cat de mult ii ajuta cursurile studiate pentru intrarea pe piata muncii, studentii romani – in proportie de 54,2% – sunt de parere ca acestea le ofera competentele si aptitudinile necesare, in timp ce doar 43,7% dintre absolventii europeni fac aceeasi afirmatie.Adauga un comentariu