@ Iesenii au abandonat definitiv culturile de plante medicinale @ Anul acesta, in judetul Iasi nu s-a mai cultivat nici macar un hectar de plante medicinale si aromatice @ Lipsa pietei de desfacere, preturile mici obtinute pe productie dar si migala depusa pentru a lucra cultura, i-au determinat pe agricultorii ieseni sa se orienteze catre alte plante @ „Nu vreau sa mai aud de culturile acestea. Am investit foarte mult si acum ne chinuim sa achitam datoriile”, a declarat un agricultor iesean
Fermierii ieseni nu vor sa mai cultive plante medicinale. Din cauza profiturilor scazute obtinute in anii anteriori pentru productia vanduta, dar si a dificultatii cu care se intretin astfel de culturi, agricultorii din judet au abandonat complet aceste proiecte. Astfel, am ajuns in situatia in care la ora actuala nu mai avem nici macar un hectar de culturi de plante medicinale sau aromatice in Iasi. Daca pana in 2011, agricultorii ieseni lucrau aproximativ 300 de hectare de plante medicinale, in acest an, niciunul dintre cei care au incercat o astfel de „afacere” nu a mai indraznit sa mai insamanteze nici macar un hectar. Reprezentantii Directiei Agricole Judetene (DAJ) Iasi spun ca este de inteles alegerea agricultorilor care au renuntat la aceste culturi de plante. „Iesenii au renuntat la culturile de plante medicinale si aromatice din cauza preturilor care sunt foarte mici. O astfel de cultura este greu de intretinut, se face in straturi, totul se lucreaza manual. Pentru ca nu au nici piata de desfacere, iata ca acum nu mai cultiva nimeni plante medicinale. Toti prefera sa cultive cativa ari de menta pe langa casa si sa distribuie personal recolta prin piata, dar nu in cantitati industriale”, a declarat Magneriu Jalba, sef serviciu inspectii din cadrul Directiei Agricole Judetene (DAJ) Iasi.
A ramas doar cu datoriile
Unul dintre cei mai importanti cultivatori de plante medicinale din Iasi regreta enorm ca s-a bagat intr-o astfel de afacere. In urma investitiilor facute in plantatia de coriandru, agricultorul a ramas si fara productie, si cu datorii. Familia Taranu, din Belcesti, care administreaza firma Agroserv Invest SRL, a avut aproape 200 de hectare de coriandru si mustar pana acum un an si ceva. Din cauza productiei foarte proaste, au iesit in pierdere. Acum, acestia regreta ca s-au bagat in aceasta afacere care nu le-a lasat decat un gust amar si o groaza de datorii de achitat. „Nu vreau sa mai aud de culturile acestea. Am investit foarte mult si acum ne chinuim sa achitam datoriile. Recolta a fost foarte proasta, ne-au iesit 500 de kilograme de coriandru la hectar, cand in mod normal trebuie sa iasa peste o tona si jumatate. Am avut contract cu o firma din Galati care ducea recolta la export. Intr-o zi, reprezentantii firmei ne-au spus ca preturile au scazut si ca au intrat bulgarii pe piata”, a spus administratorul SC Agroserv Invest SRL din Iasi.
Agricultorii ieseni nu sunt incurajati in niciun fel sa cultive astfel de plante, iar solurile din zona Moldovei par a fi neprielnice. „Pretul care ni se ofera este foarte mic si nu e deloc corespunzator muncii depuse, iar subventii nu prea sunt, in afara de cea pe suprafata. Nici solul nu este bun, mai degraba cele din sud. Am renuntat definitiv la culturile acestea de care nici nu vreau sa mai aud. Acum, in locul coriandrului, am pus floarea-soarelui si porumb”, au concluzionat reprezentantii SC Agroserv Invest SRL.