National

Agentii de paza, verificati la sange de politisti

Publicat: 05 ian. 2016
1
Politistii Directiei de Ordine Publica din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) au coordonat o actiune la nivel national, pentru verificarea legislatiei privind paza obiectivelor, bunurilor si valorilor. Politistii au verificat 12.095 de unitati ce desfasoara activitati in domeniu, 4.811 de spatii de depozitare, precum si 1.486 de transporturi de valori, fiind aplicate 1.279 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 1.687.419 de lei. In perioada 2 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, politistii structurilor de ordine publica au desfasurat controale si verificari privind respectarea prevederilor privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia personalului unitatilor economice care manipuleaza si depoziteaza valori insemnate, ori transporta valori monetare.
In cadrul actiunilor desfasurate a fost verificat modul de respectare a reglementarilor legale privind organizarea si realizarea pazei si protectiei bunurilor si valorilor pe timpul manipularii, pastrarii ori depozitarii acestora. De asemenea, au fost efectuate controale la societatilor care realizeaza transportul de valori, precum si pentru reducerea riscului producerii unor infractiuni grave asupra persoanelor care efectueaza operatiuni cu valori monetare sau a personalului de paza si protectie. Astfel, in perioada mai sus amintita, politistii au verificat 12.095 de unitati ce desfasoara activitati in domeniul mentionat, 4.811 spatii de depozitare, precum si 1.486 de transporturi de valori. In urma acestor verificari, in 1.342 de cazuri au fost constatate deficiente privitoare la locurile de depozitare. Dintre acestea, in 427 de cazuri a fost constatata lipsa unor sisteme mecanofizice, in 559 de cazuri lipsa sistemelor electronice de securitate, iar 356 de sisteme erau neasigurate cu paza. Ca urmare a celor constatate, politistii au aplicat 1.125 de sanctiuni contraventionale, dintre care 270 prestatorilor de servicii si 855 conducatorilor de unitati. Valoarea totala a sanc?iunilor contraven?ionale aplicate a fost de 1.239.555 de lei. Controalele efectuate de politistii pe linia transportului de valori au urmarit, cu predilectie, prevenirea si combaterea infractiunilor contra patrimoniului societatilor vizate.
De asemenea, au vizat modalitatea de organizare si executare a transportului de valori cu respectarea prevederilor legale incidente, respectiv colectarea si transportul numerarului cu autoturisme amenajate si personal insotitor inarmat, precum si asigurarea protectiei locurilor de depozitare a valorilor cu respectarea minima a cerintelor de securitate. In urma celor aproape 1.500 de verificari efectuate asupra unor transporturi de valori, in 214 cazuri au fost constatate deficiente. Astfel au fost constatate 40 de cazuri de lipsa a planului de paza al transportului vizat, 44 de cazuri de nerespectare a consemnelor, 19 cazuri de utilizare a unor autovehicule neamenajate, 38 de cazuri de lipsa a personalului de paza inarmat, 11 cazuri de lipsa a monitorizarii mijloacelor de transport, precum si alte 62 de deficiente. In urma deficientelor identificate au fost aplicate 154 de sanctiuni contraventionale, dintre care 93 prestatorilor si 61 conducatorilor de unitati. Valoarea totala a contraventiilor aplicate se ridica la 447.864 de lei.Adauga un comentariu