Local

Afaceristii ieseni au cerut Guvernului aeroport si autostrada – FOTO, VIDEO

Publicat: 02 mart. 2012

@ Timp de aproape doua ore, peste 30 de oameni de afaceri din judetul Iasi au impartasit reprezentantilor Guvernului marile probleme cu care se confrunta

Avantaje fiscale, infrastructura mai buna intre Iasi si restul tarii si o legatura aeriana civilizata cu celelalte aeroporturi au fost cateva dintre propunerile agentilor economici ieseni la care membrii cabinetului Ungureanu au incercat sa vina cu promisiuni. Timp de aproape doua ore, peste 30 de oameni de afaceri ai judetului Iasi au impartasit reprezentantilor Guvernului marile probleme cu care se confrunta. Majoritatea au vizat ministerele Finantelor si Transporturilor. Intalnirea s-a desfasurat la Camera de Comert si Industrie Iasi, discutiile avand loc in prezenta ministrului Economiei, Lucian Nicolae Bode, a ministrului Transporturilor, Alexandru Nazare, si a ministrului Finantelor, Bogdan Alexandru Dragoi. Pe langa necesitatea crearii de noi locuri de munca si a unei mai stranse colaborari intre mediul privat si cel public, punctele fierbinti de pe ordinea de zi au fost: modernizarea aeroportului, infrastructura si necesitatea unor facilitati fiscale pentru agentii economici in ideea promovarii produselor romanesti la targurile internationale. „S-au discutat probleme legate de fondul de garantare, de sprijin in obtinerea finantarilor, de promovare a produselor domniilor lor in exterior prin targuri, in primul rand, si prin misiunile pe care ministerul nostru le are in 80 de tari. Eu cred ca am gasit aici un dialog care este absolut vital intre sectorul public si sectorul privat pentru dezvoltarea economica a Romaniei”, a spus ministrul Lucian Nicolae Bode.

Potrivit ministrului Transporturilor, afaceristii au fost lamuriti atat in privinta problemelor de infrastructura, cat si de fiscalitate. „S-au ridicat probleme punctuale in ceea ce priveste dezvoltarea si starea economica a judetului si a regiunii noastre. Am vorbit despre faptul ca este necesara o suma de avantaje fiscale pentru regiunea Nord-Est, fiind cea mai saraca si defavorizata zona a Uniunii Europene si, prin urmare, ar fi foarte bine sa avem o serie de avantaje fiscale in ceea ce priveste crearea de noi locuri de munca, deschiderea de noi investitii, atragerea de capital strain”, a declarat Paul Butnariu, seful Camerei de Comert si Industrie din Iasi, mentionand ca nu s-a ezitat sa se propuna o serie de proiecte de anvergura in conditiile in care, in ultimii 40 de ani nu s-a desfasurat nici o investitie istorica majora in aceasta zona.

Printre oamenii de afaceri ieseni care au cautat solutii la problemele lor in cadrul acestei  intalniri s-au numarat Gabriel Surdu, Bogdan Pitigoi, Cezar Caluschi, reprezentanti ai Iulius Group, Maricel Popa. „S-au dat raspunsuri la studiile de fezabilitate ce trebuie realizate pana anul viitor, in ceea ce priveste autostrada Targu-Mures – Iasi si continuata mai departe la Chisinau – Odesa, la imprumuturile pe care le face statul, la ce dobanzi si cum evolueaza acestea. Am primit angajamentul tuturor ministrilor ca vor incerca sa influenteze cresterea ritmului de rambursare a finantarilor europene catre firme si administratii. Speranta noastra este ca se va realiza ceva din tot ceea ce am discutat la aceasta intalnire”, a completat seful Camerei de Comert.




Comentarii
  • Aeroportul din Iasi poate fi numit mai degraba halta aeriana. Macar banii pentru pista aeroportului ar putea fi deblocati pentru „carpire”

  • Din articolul publicat de catre dumneavoastra nu am retinut ce masuri au fost luate pentru modernizarea aeroportului Iasi, adica masuri concrete cu termene limita sau macar care sunt acelea

Adauga un comentariu