Actualitate

Afacerista de top adusa in catuse in fata judecatorilor. Femeia este acuzata ca a comis o frauda uriasa – FOTO, VIDEO

Publicat: 09 iul. 2014

@ Pentru a scapa de catuse si-a angajat 3 avocati @ Pana la arestare a condus una dintre cele mai mari fabrici de conserve si preparate din carne din Romania @ In urma cu doi ani, aceeasi afacerista a fost trimisa in judecata pentru luare de mita chiar de procurorii bucuresteni

Pana cand s-au prins autoritatile ca a fraudat fonduri publice in valoare de milioane de euro, aceasta femeie a condus una dintre cele mai mari fabrici de conserve si preparate din carne din zona Moldovei: Vascar SA. Produsele acestei fabrici sunt distribuite prin intermediul multor magazine iesene. De asemenea, trebuie precizat ca Gabriela Ciuburciu a fost una dintre persoanele implicate in privatizarea firmei iesene Gastrocom, societate care detinea zeci de spatii comerciale in municipiu. Nu ar fi rau daca procurorii ar cerceta si modul in care Ciuburciu a manipulat spatiile comerciale ale Gastrocom.

Citeste si: EXPLOZIV! Actiune in forta a procurorilor ieseni! O femeie de succes a comis un jaf de un milion de euro!

Gabriela Ciuburciu a fost adusa ieri in catuse in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Iasi, magistratii fiind solicitati sa se pronunte daca femeia merita sa ramana in libertate sau trebuie sa ramana in spatele gratiilor. Fraudele de care este acuzata Gabriela Ciuburciu, patroana de la Vascar, au fost constatate de anchetatori in urma cu trei ani. Impreuna cu alti complici, in anul 2012, femeia a fost trimisa in judecata de procurorii bucuresteni pentru savarsirea infractiunii de luare de mita. Asta deoarece s-a constatat ca a bagat in propriile buzunare sume importante de bani provenind dintr-o finantare de peste 3 milioane euro pe care Uniunea Europeana a aprobat-o in vederea modernizarii liniilor tehnologice de la Vascar. Ciuburciu ar fi luat bani sub forma de mita de la firmele cu care incheiase bani sa furnizeze bunuri si servicii in cadrul proiectului european derulat de Vascar. In dosarul respectiv au fost condamnati numai complicii acesteia, iar in cazul lui Ciuburciu s-a decis disjungerea cauzei penale si continuarea cercetarilor de catre DNA Iasi.
Pe masura ce ancheta procurorilor a avansat s-au constatat alte fapte destul de grave, astfel incat sa justifice arestarea lui Ciuburciu si a doi complici, respectiv Iuliu Cepoi, fost director de la Vascar, si Florina Susu, fosta contabila.

Si-a luat 3 avocati

Pentru ca dupa toate cate a facut Ciuburciu a devenit o femeie bogata si-a permis sa-si angajeze 3 avocati care au avut misiunea sa-i convinga pe judecatori s-o lase in libertate. Complicii sai, Cepoi si Susu, nu si-au permis decat cate un avocat. De altfel, Ciuburciu a fost singura dintre acuzati care a tinut sa ia cuvantul pentru a-i convinge pe judecatori sa-i dea drumul. „Am fost trimisa in judecata pentru luare de mita intr-un alt dosar. Sunt acuzata ca am fraudat fondurile europene, ca am trucat procedurile de achizitie publica in cadrul proiectului. Acuzatiile care mi se aduc nu sunt reale”, a spus Ciuburciu. Gabriela Ciuburciu este acuzata acum de comiterea infractiunilor de folosire sau prezentare de documente false, fals in inscrisuri sub semnatura privata, folosire cu rea-credinta a bunurilor societatii, efectuare de operatiuni financiare incompatibile cu functia.

Citeste si: Directorul Vascar, trimis in judecata pentru coruptie

„Valoarea eligibila totala a proiectului a fost de 14.705.128 lei, echivalentul a 3.980.814 euro, din care, autoritatea contractanta a decontat cheltuieli în valoare totala de 5.839.677,81 lei. Unele persoane din conducerea SC Vascar SA, sub comanda inculpatei Ciuburciu Gabriela, ajutata de inculpata Susu Florina, contabil sef al societatii comerciale, au planificat si au executat în detaliu fraudarea proiectului finantat prin programul FEADR, prin simularea legalitatii procedurilor de achizitii, obtinând astfel, atât din bugetul comunitar, sume foarte mari de bani, pe care si le-a însusit, prin simularea unor operatiuni comerciale licite. Astfel, 9 contracte de achizitii de utilaje au fost atribuite unei firme (al carei unic asociat si administrator era inculpatul Cepoi Iuliu, director si actionar si in cadrul SC Vascar SA), in urma unor proceduri de selectie simulate, la preturi mult supraevaluate, o parte a banilor fiind ulterior returnati inculpatei Ciuburciu Gabriela, prin intermediul firmelor controlate in mod absolut de catre aceasta si familia sa”, se arata intr-un comunicat de presa remis de DNA Iasi. Procurorii au demonstrat ca de fapt Cepoi a fost principalul complice al lui Ciuburciu.

Prin trucarea procedurilor de achizitie una din societatile comerciale controlate de Cepoi a vandut utilaje catre Vascar care au fost platite bineinteles din fonduri europene. Mai mult decat atat, utilajele au fost achizitionate la un pret mult mai mare decat valoarea lor de piata. „Pentru a simula respectarea prevederilor privind procedurile de achizitii aplicabile si pentru a ascunde conflictul de interese ce rezulta din legaturile dintre structurile actionariatului SC Vascar SA si al firmei câstigatoare a licitatiei, inculpata Ciuburciu Gabriela a întocmit si semnat mai multe documente în cuprinsul carora a mentionat, în mod nereal, faptul ca nu exista niciun interes care sa afecteze impartialitatea pe parcursul procesului de verificare/evaluare a ofertelor”, au completat anchetatorii. Ulterior, pentru a disimula originea ilicita a sumei de 510.079 lei, acuzatii au transferat suma in diferite conturi.
Comentarii
 • Asa , ca sa stie , la puscarie , bugetari nenorociti, va bu***ati. O sa luati salarii din imprumuturi FMI. Femeia este sigur pericol public , a omorat zeci de gaini . Din activitatea-i economica sigur a dat impozite pentru zeci de bugetari trantori.

  • Nu va bucurati degeaba !
   Justitia din Romania e imputita si e in topul coruptiei din Europa, candeste exact ca un canal !
   Candeste atat de tare incat se simte chiar de la usa, zici ca e mort in putrefactie acolo, s-a impreganat si-n pereti mirosul coruptiei ! …Asa, si culmea, sa vezi ce zambet larg au pe moaca doamnele magistrate corupte cu averi nejustificate, sa vezi ce arfe si talente au pe ele, sa vezi ce lectii de morala tin ele omenirii…si daca nu ma credeti stati asa ca mai e un pic si-o sa vedeti cum le scapa magistratele romaniei basma curata pe aceste infractoare cu prejudiciu de milioane de euro !!!
   Asadar, domnilor ziaristi, verdictul de 2-3 anisori de puscarie il stim cu totii in mod anticipat, mai bine interesati-va si informati cititorii cata mita vor lua magistratii pentru acel verdicit platit, sa fie oare vro 200.000-300.000 de mii de euro ???

   • Dar niste gloante pentru jigodiile astea de judecatori nu se gasec? Am eu niste prieteni din Moldova care se ocupa de asa ceva.Tel 0728089781

   • va lua sigur 6 plus vreo alti 3 , dar, fenomenul nu se elimina, ea nu va mai fce, ceilalti vor face prin natura serviciului pe la alte firme , ca angajati bineinteles

   • ea va plati cu toata averea, si celelalte colaterale, pe când, ANGAJATII cu o mare durere dorsala, statul v-a plati pentru ei , bineinteles, si noi toti la stat

  • Fa ioana lui Dabija; Vad ca iar te f..e grija.A dat impozite pentru zeci de bugetari dar a furat cat pentru sute de salariati care au lucrat in fabrica sa.

   • IOANE, tu esti un mare idiot, banii se duc inapoi , dar, TU ai votat ca un mare prostovan, banii dupa confiscare vor ajunge la DESTEPTII tai preferati, repet prin vot

  • o o o bugetari , normal ai statului , si o gramada pe care statul i-a bagat pe gat, numai ca, nu a stiut ca oamenii cu camasa roz o vor sfatui ,pana la urma, pagubos, cu siguranta nu a stiut sa aleaga guvernul pentru care a cotizat, daca STATUL ia toata averea ei – oamenii astia au fost sclavi pana acum

Adauga un comentariu