Local

Afaceri de milioane de euro derulate in mai multe comune iesene

Publicat: 05 mart. 2015
1

@ Investitii importante in domeniul turistic vor fi realizate in judetul Iasi @ Unele dintre pensiunile sau centrele agroturistice asteapta avizul Ministerului Turismului pentru a incepe activitatea @ Valoarea totala a proiectelor derulate cu fonduri europene este de 9 milioane de euro

In ultimii ani, tot mai multi ieseni care au vrut sa obtina fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana au mizat pe afacerile in domeniul turistic. Daca unii dintre ei au vrut sa construiasca pensiuni, altii au ales centrele de agrement care pot fi mai atractive pentru turistii ce vor alege Iasul. Astfel, in urmatoarea perioada, in judet vor fi finalizate 37 de astfel de constructii care vor avea suficiente locuri pentru cei care vor alege Iasul pentru perioada concediilor sau pentru intalniri de afaceri. Conform reprezentantilor Centrului pentru Finantarea Investitiilor Rurale Iasi, au fost semnate 37 de contracte de finantare in valoare de 9 milioane de euro.

Pensiuni in mai multe comune din Iasi

Banii vor fi utilizati pentru constructia, modernizarea, extinderea si dotarea structurilor de primire turistica, structuri agroturistice si alte tipuri de structuri de primire turistica care au pana la 15 camere, realizate de o microintreprindere. Pensiunile vor fi construite la Aroneanu, Miroslava, Barnova, Cotnari, Golaesti, Dobrovat, Popricani, Baltati. La Miroslava, Ana Maria Tofan va construi o pensiune de peste o suta de mii de euro, Corina Cristina Latis, o alta pensiune de 90.000 de euro, iar SC Neptun Street va construi un centru de agrement cu aproximativ 200.000 de euro. Constantin Remus Popescu a accesat fonduri europene in valoare de peste 100.000 de euro pentru infiintarea unei pensiuni in comuna Popricani.

O parte dintre acestea au fost finalizate, insa se mai asteapta avizul Ministerului Turismului pentru care pensiunea sa poata functiona legal. „Noi am terminat constructia. Am semnat cererile de plata si am primit toti banii de la UE. Urmeaza doar sa primim avizul de la minister pentru a putea primi turistii, sa clasifice pensiunea ca sa ne apucam de treaba. Investitia cred ca o sa o amortizam in cativa ani. Oricum trebuie sa avem profit in fiecare an pentru ca asa cere proiectul”, a spus administratorul unei pensiuni din Popricani. 

SC Tavas Grup SRL a depus un proiect cu o valoare totala de aproximativ 200.000 de euro pentru construirea unei pensiuni turistice cu subsol, parter si mansarda in comuna Ciurea, iar in satul Madarjesti, comuna Baltati, va fi infiintata inca o astfel de constructie pentru turisti. Tot cu fonduri europene au fost construite centre de informare turistica in comunele Miroslava, Braesti, Dobrovat, Cotnari si Golaesti.

Sume importante de la UE

In acest an, iesenii vor putea accesa fonduri europene incepand cu 25 martie. Cei interesati de obtinerea sumelor nerambursabile au la dispozitie masurile 112 – Instalarea tinerilor fermieri si 121 – Modernizarea exploatatiilor agricole. Cei care vor sa se instaleze ca tineri fermieri vor putea primi 50.000 de euro, sume nerambursabile destinate infiintarii si dezvoltarii afacerilor in agricultura.
Adauga un comentariu