Actualitate

Afacerea anului! Cine abureste 36 de zidari castiga un sac de bani

Publicat: 15 mai 2014
1

@ Combinatie de milioane aranjata in Palatul Roznovanu @ O suma imensa va fi cheltuita pe traininguri pentru somerii din comunele limitrofe ale Iasului @ Ce tinta si-au stabilit o firma si o asociatie care vor incasa bani cu sacul este de-a dreptul incredibil

Fondurile europene le-au dat sansa celor de la Asociatia Zona Metropolitana Iasi (AZMI) sa obtina finantare pe POS DRU pentru un proiect 1,5 milioane de lei. Proiectul pare insa mai degraba o afacere pregatita in spatele usilor inchise din Palatul Roznovanu. De acest proiect ar trebui sa beneficieze cei care practica agricultura de subzistenta si somerii din cele zece comune din Zona Metropolitana.

Pentru cursurile si consilierea de care vor beneficia 180 de cursanti va fi cheltuita in urmatoarele 12 luni suma de 1,5 milioane de lei. De acesti bani par insa a beneficia mai mult formatorii unei firme si ai unei asociatii. Asta pentru ca dupa cheltuirea fondurilor, este suficient ca 36 de someri, adica 20% din cursanti, sa fie angajati in constructii pentru ca proiectul sa fie considerat o reusita. In aceste conditii, s-ar ajunge in situatia in care pentru instruirea unui zidar s-ar investi in medie aproape 10.000 de euro.

Cine a descoperit mina de aur

Partenerii AZMI care vor organiza cursurile sunt firma Guard European Company si Asociatia STEP in Tourism. Lista beneficiarilor proiectului ar urma sa fie 45 de someri tineri, 20 de someri de lunga durata, 5 someri, 40 de persoane inactive, 35 de persoane aflate in cautarea unui loc de munca, 60 de persoane ocupate in agricultura de subzistenta si 5 manageri ce vor primi consiliere pentru initierea unei afaceri.

In ceea ce priveste cursurile de formare organizate de Guard European Company, acestea vizeaza instruirea a 48 de muncitori in constructii, 56 de ingrijitori la domiciliu, 52 de persoane urmand sa dobandeasca „competente antreprenoriale”. Cei de la STEP in Tourism ar urma sa antreneze 24 de manageri in turism, cate 20 de persoane urmand a fi selectate pentru cursuri de engleza si obtinerea unor „competente informatice”. Cei 180 de cursanti pe care si-au propus sa ii instruiasca cei care gestioneaza proiectul ar urma sa isi caute un serviciu la un targ de locuri de munca organizat la finele proiectului.

Cu toate ca proiectul are drept tinta angajarea a 36 de persoane la finele proiectului, cei implicati in aceasta afacere dau asigurari ca dupa cheltuirea a 1,5 milioane de lei Iasul nu va castiga doar 36 de zidari. „Cele 20 de procente reprezinta minimul pe care trebuie sa il obtinem. Noi ne-am propus sa reusim angajarea a jumatate sau chiar mai mult din cursanti, dar trebuia sa plecam de undeva. Plata formatorilor se va face conform ghidului solicitantului. Nu remunerarea formatorilor este importanta, ci faptul ca beneficiarii vor primi cate 200 de lei pe luna, li se va asigura un abonament de transport pentru a participa la cursuri, unde vor primi si o masa la amiaza”, a precizat Narcis Iancu, reprezentantul SC Guard European Company, firma care va organiza cursurile de pregatire.
Comentarii
Adauga un comentariu