Actualitate

Afacere trasnet! 2000 de euro leafa pe saptamana, pentru cativa „alesi” din sistemul medical iesean

Publicat: 12 sept. 2016
1

@ Afacerea acreditarea spitalelor a bagat bani grei in buzunarele unor smecheri, dar si in bugetul statului @ In timp ce spitalele primesc fel de fel de avize, contra unor taxe uriase, ministrul Sanatatii afirma ca 80 la suta dintre acestea ar trebui inchise

Recent, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat ca 80 la suta dintre spitalele din Romania ar trebui inchise. Mai mult, acesta a precizat ca nivelul de coruptie din sanatate ramane ridicat. In aceasta situatie, ministrul Voiculescu ar trebui sa sesizeze Directia Nationala Anticoruptie (DNA) in legatura cu investitiile care s-au facut in unitatile medicale, pentru obtinerea unor documente care nu valoreaza nimic. In urma cu cativa ani, toate spitalele publice au fost clasificate, vezi Doamne, sa primeasca mai multi bani daca se afla pe o treapta superioara. S-au facut fel de fel de investitii, pentru ca unitatile medicale din Iasi sa obtina o clasificare cat mai mare.

S-a spus atunci ca aceasta clasificare este necesara pentru ca pacientul sa beneficieze de servicii medicale de inalta clasa, de tratamente ultramoderne, de metode de investigatii de care n-a auzit neam din neamul lor. Bolnavii au inghitit-o si pe asta. Guvernantii n-au stat degeaba si s-au gandit ca ar putea face rost de mai multi bani pe spinarea bolnavilor si au scos o alta golaneala: acreditarea spitalelor. S-a anuntat cu turle si trambite ca niciun spital nu mai poate incheia contract cu Casa de Asigurari de Sanatate daca nu obtine aceasta acreditare. Lovitura naprasnica.

Ce spital isi permite sa supravietuiasca fara buget de la Casa de Sanatate. Bolnavii au fost aburiti cu vorbe de genul ca vor avea siguranta ca vor fi corect informati asupra problemelor de sanatate, ca nu vor suferi niciun prejudiciu pe durata tratamentului, etc. Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate (ANMCS) a trecut la treaba si a dat zvon in toate spitalele sa se pregateasca de acreditare. Fiecare unitate medicala a primit o lista de criterii pe care trebuiau sa le indeplineasca pentru a aduna un procent care sa le permita sa obtina aceasta minunata acreditare. Alte investiii, alte sume importante de bani cheltuiti.

Taxa de areditare: 240.000 lei

Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate este condusa de dr. Vasile Cepoi din Iasi, fost ministru al Sanatatii, fost consilier al premierului Victor Ponta. Nu a fost de ajuns ca fiecare spital din Iasi a pus la bataie o suma mare de bani pentru indeplinirea criteriilor. Statul s-a gandit sa scoata bani frumosi din aceasta afacere cu acreditarea. Pentru fiecare unitate medicala s-a stabilit o taxa de acreditare. Asa s-a ajuns ca spitalele din Iasi sa plateasca sute de mii de lei la stat, ca sa obtina aceasta hartie.

Taxa de acreditare la Spitalul Sf. Spiridon din Iasi, cea mai mare unitate medicala din Moldova, a fost de 240.000 lei. Acesti bani au intrat in conturile ANMCS. Cea mai mica suma a fost de 120.000 lei. La Iasi, peste 90 la suta dintre spitale au obtinut acreditare pentru o perioada de cinci ani, dupa care vor plati alti bani, poate mai mult. Unele acreditari expira in 2017, altele in 2018 sau mai tarziu. ANMCS a trecut deja la al doilea ciclu de acreditare. Va puteti imagina ce buget invarte Vasile Cepoi la ANMCS.

Evaluatori platiti cu 8000 lei, pentru cateva zile

Presedintele ANMCS, dr. Vasile Cepoi, avea nevoie de personal pentru a se deplasa la unitatile medicale, sa verifice daca indeplinesc conditiile de acreditare. Asa au luat nastere evaluatorii de servicii de sanatate, care a obtinut un certificat de absolvire a programului de formare si perfectionare pentru evaluator de servicii de sanatate sau evaluatori de spitale. Acestia sunt medici, asistenti medicali, ingineri, farmacisti, economisti, psihologi, juristi. Pe lista celor 62 de experti de la ANMCS sunt si angajati din unitatile medicale iesene: prof. dr. Vasile Astarastoae, Liliana Maria Iliescu, Doina Miron, Mihaela Fochi, Mihaela Prelipcean, Mariana Rotariu, Relu Ticu Chitac.

ANMCS mai are si 298 de evaluatori de servicii medicale (Ica Varareanu, Mihaela Prelipceanu, Cristina Potop, Mihaela Fochi, Letitia Duceac, Petruta Drugociu, toti angajati la spitale din Iasi) si 25 de membri in Consiliul director. La fiecare deplasare, evaluatorii primesc un buget de 8000 lei, din care trebuie sa suporte cheltuielile de cazare si masa. Asa au primit evaluatorii care s-au deplasat la spitalele din Iasi. In municipiul Iasi, cazarea la cel mai scump hotel nu este mai mare de 100 euro pe noapte, iar vizita de evaluare nu a durat mai mult de 4-5 zile. Conform unui calcul simplu, un evaluator baga in buzunar la o vizita de evaluare cel putin 4000 de lei. Acesti evaluatori sunt platiti regeste, din buzunarul bolnavului. 

Spital acreditat, fara rampa pentru targa si carucior

Conform site-ului ANMCS, „acreditarea este modalitatea prin care se demonstreaza ca o unitate medicala face eforturi sa acorde ingrijiri medicale care sa satisfaca asteptarile pacientilor, atat din punct de vedere al rezultatelor, cat si din punct de vedere al conditiilor in care se acorda. Acreditarea confirma ca o unitate medicala dispune de resurse si de competentele profesionale necesare pentru a acorda ingrijiri medicale in specialitatile pe care le are in structura, confirma ca o unitate medicala poate face ceea ce spune ca face. Pacientii vor avea o mai mare incredere de a se adresa unei unitati medicale acreditate”.

Cum poate afirma ministrul Sanatatii ca 80% dintre spitale ar trebui inchise, dupa ce aproape toate sunt acreditate, deci ofera servicii medicale exceptionale. Presedintele ANMCS a scazut punctajul si spitalele pot fi acreditate si daca indeplinesc 50% din cerinte, fata de 80 cat era la inceput. Daca ar fi sa ne luam dupa afirmatiile ministrului Vlad Voiculescu, inseamna ca acreditarea s-a facut in bataie de joc, asa cum sustin multe voci din spitalele iesene, si ar trebui sesizat DNA.

Un simplu exemplu ca acreditarea s-a acordat de-a valma este cel de la Institutul de psihiatrie Socola din Iasi, unde la nicio sectie, pavilion, nu exista rampa pentru targa si carucior. Exemplele pot continua si in celelalte spitale. Bolnavul, cand ajunge in spital, nu intreaba de acreditare. El doreste sa nu mai stea cu orele la rand, sa nu mai plateasca anumite „servicii”, sa nu mai cumpere medicatia pe perioada spitalizarii, etc. 
Comentarii
 • Tot o afacere nationala este cea privitoare la acreditarea laboratoarelor. Exista o singura asociatie, care detine monopol in Romania. De asemenea, sumele pentru acreditare sunt enorme. Micile profituri ale laboratoarelor se consuma cu acreditarea RENAR, care este valabila doar 4 ani si sa plateste si o taxa de „supraveghere” anuala.
  Nu se mira nimeni de ce tot felul de ingineri sau absolventi de facultati fantoma sau de la f.f.,(de obicei sotii doctoritelor) asistente sau absolventi de liceu se ocupa de sanatate? Pentru ca in sanatate sunt banii colectati de la pacienti si apoi dirijati preferential doar unora care stiu sa se revanseze.

 • Ziaristule, daca te documentai mai bine, ca sa faci evaluarea unui spital trebuie sa lucrezi intr-un spital nu la aprozar. Valoarea contractului de 8000 de lei cum spui tu pe cateva zile….sunt zile de dimineata de la 06.00 pana la 02.00 dimineata, se lucreaza, se verifica, nu se freaca motanul. In alta ordine de idei, din cele 8000 de lei se plateste cazare, masa, transport. Trage linie si vezi cum stai. Ca sa fii evaluator de spital trebuie sa faci cursul la Bucuresti 2000 lei cursul …. daca esti din provincie, cazare, masa ,transport minim doua saptamani – si dupa aceea devii evaluator dupa examene. Orice deplasare in vederea evaluarii o platesti, nu se deconteaza nimic. Asa ca cerceteaza apoi arunca cu noroi…la comanda!

 • SUBSEMNATA FOCHI SUNT ANGAJATA CU NORMA INTRAGA LA SPIRIDON SI CU JUMATATE DE NORMA LA CUZA VODA CA SA O AJUT PE INCOMPETENTA STAICU. DESI DACA MA GANDESC BINE SUNTEM DOUA INCOMPETENTE, CACI STA FILOCOCII SI ALTE LIGHIOANE COLCAIE PRIN SPITAL.

 • Un articol 1000 % real. Din pacate.
  OBLIGATORIU TREBUIE COMPLETAT CU ,,ACREDITAREA RENAR A LABORATOARELOR DE ANALIZE MEDICALE- AFACERE NATIONALA,,
  Asteptam completarea!!!!

 • Mai evaluatorule te superi pe ziaristii care nu inteleg cat de mult muncesti tu impreuna cu alti brancardieri( pardon,MBCy am vrut sa spun evaluatori) in cele doua-trei zile pentru 8000 lei.Saracii ziaristi nu pot intelege aceasta evaluare a spitalelor pentruca nu lucreaza in spital!! Dar Cepoi si Arestoae lucreaza sau au lucrat candva intr-un spital? Acestea sunt capul hotiilor din aceasta asa -zisa evaluare. In calitatea sa de ministru din guvernul Ponta, tov Cepoi a numit comisia din care fac parte prieteni, rude cumetri, nasi fini etc platiti cu sume uriase. Pe Astarastoae l-a numit vicepresedinte in schimbul postului de coferentiar sau profesor la UMF Iasi.

 • De asemenea, s-a mai decis retinerea a 10% din salariu, pe o perioada de trei luni, pentru dr. Mihaela Fochi, medic epidemiolog in DSP.

  28.01.2001

  Aceasta este competenta Fochi una din sustinatoarele lui Onofriescu.

Adauga un comentariu