Actualitate

Afacere studenteasca de 40 milioane lei pe zi

Publicat: 10 mart. 2005
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:56179;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

•Ca toti studentii, Gabriel Enascut are nevoie de cati mai multi bani •Ideea de afacere i-a dat-o un anunt citit pe un zid •Spiritul afacerist l-a facut sa-i coopteze si pe altii, de la care percepe o cota parte •Afacerea lui consta in vanzarea de primule in varfurile de sezon

Gabriel Enascut este student in anul II la Facultatea de Hidrotehnica din cadrul Universitatii Tehnice Gh. Asachi si castiga intr-o zi cat altii intr-un an. In jur de 40 milioane de lei pe zi din primule. Aceasta este afacerea pe care Gabriel a descoperit-o dintr-un anunt de pe un zid. Singurul lucru pe care il face este sa vanda flori in primele opt zile ale lunii martie. Ca sa castige si mai mult, studentul s-a implicat si a cooptat si alti tineri dornici de castiguri, care trebuie sa ii dea o cota parte.
Povestea de succes a lui Gabriel a inceput acum un an, cand, din greseala, a citit un anunt lipit pe un perete. Un afacerist cu flori nou-aparute pe piata ieseana, primule, cauta un distribuitor in sezonul de varf. Gabriel nu a mai stat pe ganduri si l-a cautat pe cel care i-a dat ideea de castiguri sigure si imediate. „Chiar daca nu castig banii acestia in toate zilele anului, si sezonier merge. Imi fac provizii de bani pentru mult timp, nu mai sunt nevoit sa mai apelez la parinti multe saptamani”, a povestit Gabriel Enascut, studentul afacerist. Zilele acestea Gabriel a putut fi vazut in Copou, langa un stand plin de primule, dand explicatii cumparatorilor despre ce este o primula, cum se ingrijeste si, nu in ultimul rand, vanzand florile. Ceea ce le face atat de cautate este ca sunt frumos aranjate intr-un mini-ghiveci si pot avea o viata mai indelungata decat florile care trebuie puse in apa. La ultima mana, primulele sunt vandute cu 80 de mii lei un ghiveci, iar Gabriel le cumpara de la producator cu 60 de mii lei. Castigul sau net este de 20 de mii lei pentru fiecare ghiveci cu primule vandute. Acest lucru ii convine de minune, deoarece nu raspunde daca florile sunt expuse pre mult timp si ingheata. „Exista posibilitatea ca eu sa cumpar primulele mai ieftin, dar sa le platesc in cazul in care ingheata. Cum anul acesta timpul nu a fost chiar asa de ingaduitor, nu am riscat”, a mai spus Gabriel.
Anul acesta studentul cu initiativa s-a gandit ca ar fi bine sa mai coopteze si pe altii in afacere. Astfel, a mai facut legatura inca la trei colegi cu afaceristul care la pune la dispozitie primule. Numai ca, pe un ghiveci vandut de ceilalti studenti, Gabriel Enascut are un castig de cinci mii lei, fara sa faca nimic. Asta doar pentru ca le-a dat pontul celorlalti. Chiar daca parerea lui de rau este ca nu poate castiga banii acestia in fiecare zi, Gabriel este mandru de ceea ce face si mai ales ca nu mai cere bani de acasa o perioada buna de timp.
(M.R.)
Adauga un comentariu