@ Proiectul modernizarii Aeroportului International Iasi prin fonduri europene a fost aruncat la cos @ Cei 15.000 euro alocati pentru un studiu de fezabilitate nu au fost suficienti pentru ca proiectul sa fie gata la timp
Aeroportul International Iasi a pierdut batalia cu aerogara de la Suceava in privinta accesari fondurilor europene. Desi au avut la dispozitie aproximativ 40 milioane euro pentru modernizarea aeroportului, alesii judeteni nu au gestionat situatia, iar banii s-au indreptat catre judetul vecin. Desi consilierii au aprobat 15.000 euro pentru intocmirea unui studiu de fezabilitate pentru o pista noua, de 3.000 metri lungime, proiectul nu a fost dus pana la capat. Sefii aerogarii au discutat cu sase firme de profil pentru demararea studiului, insa nici una nu s-a aratat dispusa sa lucreze doar pe atatia bani. In vizor au fost luate firmele Search Corporation, Reliance Travel and Consulting, Iptana SRL Bucuresti, Geo Arc SRL Otopeni, Transproiect Bucuresti si Consitrans Bucuresti, proiectul initiat de aeroport fiind respins pe rand.
La ultima sedinta de Consiliu Judetean, conducerea institutiei a propus concesionarea aeroportului, insa alesii judeteni au refuzat sa voteze proiectul de hotarare. Ba mai mult, au sustinut ca aeroportul mai poate accesa banii prin Programul Operational Sectorial de Transport.
Sefii aeroportului au dat vina pe consilierii judeteni pentru pierderea fondurilor europeni. „Nu se mai poate face nici un fel de studiu de fezabilitate pentru ca nici una dintre firmele contractate nu a dorit sa lucreze pe bani putini. Am incercat sa discut acest lucru cu dumnealor, dar ei nu au inteles asta. Singura modalitate a ramas concesionarea, insa ei nu au fost de acord cu acest proiect”, a precizat Gheorghe Corjautanu, directorul Aeroportului International Iasi.
In ultimele luni, modernizarea aerogarii iesene a starnit un scandal urias in CJ. In timp ce consilierii au sustinut varianta amenajarii unei piste noi de 3.000 metri, presedintele Constantin Simirad a dorit extinderea actualei cai de rulare de la 1.800 la 2.500 metri, ambele prin accesarea fondurilor europene. Ulterior, s-a ajuns la varianta agreata de consilieri, insa proiectul nu s-a mai concretizat.
STAU SI MA GINGESC OARE CONDUCATORII JUDETULUI IASI SINT DIN IASI SAU DE PRIN JUDETELE INVECINATE DE SE LUPTA CU ATITA INVERSUNARE CU ORICE INITIATIVA BUNA DE A FACE CEVA SI PENTRU IASI. DE CE OARE ALTII SINT IN STARE SA FACA PENTRU JUDETELE LOR CAM CEEA CE VOR SAU CE ESTE NECESAR PENTRU OAMENII JUDETULUI LOR SI AI NOSTRI NU. OARE NU E CEVA LA MIJLOC? CHIAR DACA SINT DIN PARTIDE DIFERITE NU POT SA SE UNEASCA ATUNCI CIND E NEVOIE DE CEVA BUN PENTRU JUDETUL PE CARE IL REPREZINTA. CRED CA LA VIITOARELE ALEGERI SA BELIM BINE OCHII CA ALTFEL NE VOM TREZI CA BELIM ALTCEVA…