National

Adrian Nastase, previziune SUMBRA pentru Romania

Publicat: 11 sept. 2016
1

Fostul premier Adrian Nastase face o analiza extrem de acida a situatiei in care se afla Romania, dar analizeaza si imaginea in plan international. Nastase sustine ca Romania nu mai are nicio busola, iar in perioada urmatoare asta ne va afecta foarte mult. In opinia lui Nastase, in SUA alegerile vor fi castigate de Donald Trump, ceea ce va avea efecte si in Europa, iar Romania nu este pregatita pentru asa ceva.

”Perspectivele pentru Romania par a fi sumbre. In Statele Unite devine aproape o certitudine victoria lui Trump (cred ca va avea cel putin un milion de voturi mai mult decat Hillary Clinton, ca urmare a spiralei tacerii), iar acest lucru va avea consecinte nu doar geopolitice asupra Europei, ci si electorale, prin contagiunea populismului. Merkel ar putea recastiga alegerile din Germania, dar steaua sa in Europa se stinge. In Franta, socialistii sunt prea divizati pentru a castiga un nou mandat. Sarkozy sau Le Pen sunt oricum orientati spre conciliatorism cu Rusia. Romania se apropie de situatia din 1940, de izolare internationala. Nu stiu daca chestiunea frontierelor va fi repusa in discutie, dar se va putea apara eficient Romania  – in perspectiva anului 2018! – daca se va pune problema regionalizarii/federalizarii, agreate – se pare – deopotriva de SUA lui Trump, Rusia si Germania, ca solutie la o “problema etnica” revigorata de la Budapesta?

Poate ca astfel de scenarii se vor dovedi doar forme de intoxicare dar mai are Romania think tankuri capabile sa participe la razboaiele de gherila politica si conceptuala? In ultimul timp, am inceput sa regret Asociatia de drept international si relatii internationale (ADIRI), finantata si sprijinita, inainte de 1989, de MAE, asociatie care avea o activitate extrem de bogata. Acum, finantarea ONG-urilor este facuta in Romania aproape exclusiv de Fundatia Soros. Pentru obiective discutabile”, scrie Adrian Nastase, pe blog.

Fostul premier sustine ca singura solutie a Romaniei este autarhia, asta pentru ca partidele politice sunt lipsite total de lideri si nu mai au nicio busola.

”Regimul politic, in tara, nu mai indeplineste conditiile  pentru a fi denumit unul autentic democratic. Este unul hibrid, deoarece “accontability” si “responsability” nu functioneaza nici in interiorul autoritatilor/puterilor in stat, nici intre acestea. Nu este nici o “democratie controlata” dupa model rusesc, deoarece la Kremlin exista un autentic centru de comanda politica a tarii. Data fiind abandonarea fatisa a ethos-ului suveranist, prima data atat de pregnant de la sfarsitul regimului Gheorghiu-Dej, si interiorizarea in randul establishment-ului cu putere de decizie a unuia de tip “neo-fanariot”, Romania este asemenea unui automobil care se misca doar prin propria inertie si este condus doar cu frana, fara motor. Urmeaza, inevitabil, o decelerare tot mai mare, pana la oprire (colaps).

Partidele politice au devenit “cutii goale” care nu mai rezoneaza la cerintele reale ale cetatenilor. PSD, spre exemplu, ezita sa-si afirme identitatea social-democrata, inclusiv in chestiunile esentiale ale egalitatii si justitiei sociale (PIB-ul Romaniei creste dar si mai rapid creste inegalitatea sociala).  La nivelul partidelor, preocuparea esentiala a conducerii pare a fi sa cumpere timp, in speranta cumpararii libertatii.

Ideea crearii unui partid cu mesaj suveranist si mai puternic egalitar este corecta, insa asa cum arata proiectul PRU, el este necredibil, in opinia mea, si lipsit de sanse sa coaguleze un electorat stabil. Inclusiv din cauza modalitatii de racolare a unor membri oportunisti. Acest proiect trebuia pornit de UNPR inca de acum un an, eventual cu un leadership “proaspat”.

Din pacate, Romania functioneaza acum ca o colonie dezorientata careia i s-a stricat pilotul automat, in conditiile in care nu se stie inca  cine va castiga alegerile in SUA sau ce se va intampla in lunile viitoare la Bruxelles. In conditiile in care nu intelegem ca geografia este la fel de importanta ca si istoria”, mai scrie Nastase.
Adauga un comentariu