National

Adrian Nastase ofera dovada ca doar guvernul sau a fost interesat de impaduriri

Publicat: 26 mai 2015
1

Fostul premier Adrian Nastase revine cu noi detalii privind abordarea adoptata de guvernul pe care l-a condus in perioada 2001-2004 in chestiunea padurilor, amintind si contextul in care a aparut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformata in Legea 654 din 7 decembrie 2002, perioada in care „austriecii nu-si facusera inca fabrici in Romania!”. In plus, fostul premier ofera dovada ca toate celelalte guverne nu au fost preocupate de dinamica impaduririlor.

Intr-o postare pe blogul personal, Adrian Nastase, aduce din nou in discutie problema taierilor de masa lemnoasa pe teritoriul Romaniei, amintind ca in primul an din mandatul sau de prim-ministru a fost adoptata HG 1052/2001, „despre care nimeni nu-si mai aduce aminte, hotarare privind aprobarea volumului maxim de masa lemnoasa care se va recolta in 2002.

Era vorba de 16 milioane de m3, din care 14,2 milioane din padurile Romsilva, inclusiv cele 2,5 milioane m3 pentru aprovizionarea populatiei din mediul rural cu lemn de foc. Articolul 4 al HG-ului preciza: ” Intreaga masa lemnoasa in stare bruta sau prelucrata sumar, rezultata in urma recoltarii volumului maxim de masa lemnoasa ce face obiectul prezentei hotarari, VA FI VALORIFICATA EXCLUSIV PE PIATA INTERNA”, precizeaza fostul premier.

Acesta continua, amintind in ce context au aparut reglementarile care stabileau ca sa nu se exploateze mai mult de 20 milioane m3 de masa lemnoasa pentru o perioada de 10 ani, cu limita maxima anuala de 20%.

„La inceputul anului 2002, m-am intalnit cu reprezentantii firmelor romanesti de mobila – cred ca si Stolojan avea una. Guvernul adoptase si o strategie pentru industria mobilei. Ar trebui solicitata de la Secretariatul general. Erau nemultumiti ca nu puteau face investitii in noi echipamente, neavand siguranta, pe termen lung, a materiei prime. Asa a aparut OUG 71 din 13 iunie 2002, transformata in Legea 654 din 7 decembrie 2002. Se stabilea ca volumul maxim de masa lemnoasa sa fie de 20 milioane m3 pentru o perioada de 10 ani, fara a se exploata anual MAI MULT DE 20% din volumul maxim de masa lemnoasa cu destinatie industriala stabilit prin hotarare de guvern. Austriecii nu-si facusera inca fabrici in Romania!”, sustine Adrian Nastase.

Ce propune Nastase
Pe de alta parte, fostul premier considera ca ar trebuie sa se demareze o verificare a activitatii firmelor austriece in domeniu, pentru a se stabili daca au fost respectate reglementarile prevazute in „Norma metodologica privind organizarea si desfasurarea licitatiilor pentru dobandirea de catre agentii economici care au activitate in domeniul prelucrarii lemnului in produse finite a dreptului de a incheia contracte de vanzare-cumparare pe termen lung a masei lemnoase cu Regia Nationala a Padurilor”, respectiv art.3, alin.2.

Totodata, Adrian Nastase, a adaugat si un post-scriptum, indemnand, pe baza unui grafic pe care l-a atasat postarii, la o analiza obiectiva a modului in care guvernele post-decembriste au acordat atentie padurilor din Romania.

„PS Puteti constata, dintr-un grafic recent, dinamica impaduririlor pe terenuri degradate in perioada 1991-2014. Se poate observa felul in care a fost tratata aceasta chestiune de guvernul pe care l-am condus – 2001-2004 -, cu inertia fireasca in perioada 2005-2006”, a conchis fostul premier.




Adauga un comentariu