National

Adrian Curaj s-a razgandit. Se mai gandeste daca pleaca din Academia de Stiinte

Publicat: 04 feb. 2016
1

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a precizat joi ca va analiza o eventuala plecare a sa din Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale (ASSN), dupa ce anterior a anuntat ca a cerut sa nu mai fie platit de aceasta institutie.

Afirmatia a fost facuta la o dezbatere organizata de Grupul de Dialog Social.

„In incompatibilitate nu sunt, pentru ca am intrebat, asta este foarte important de precizat. Doi: ce am primit (indemnizatie — n.r.) pana am luat decizia sa nu mai primesc, am donat unei institutii care face educatie. Si am solicitat sa nu mai primesc aceasta indemnizatie. Cu siguranta, voi analiza, voi lua decizia si voi anunta ce voi face in legatura cu mentinerea sau plecarea de acolo”, a declarat Curaj, intrebat daca nu ar fi rezonabil sa demisioneze din calitatea de membru al acestei academii.

El a apreciat ca scoala, investitiile in stiinta si invocare sunt subiecte de siguranta nationala.

„Tin foarte mult la lucrurile acestea. Uitati-va la ce se intampla in toata lumea atunci cand discutam de conceptul global de securitate! (…) Am considerat ca este extrem de util ca vocea mea, care este o voce destul de puternica si si-a capatat pozitia si forma, sa raspunda acestei invitatii (de a intra in academie — n.r.), pentru ca in aceasta situatie pot sa transmit mesajul puternic al necesitatii de a investi in stiinta, inovare, invatamant superior. Asta a fost jobul meu si-l voi face intotdeauna foarte responsabil”, a replicat ministrul Educatiei la o intrebare despre o eventuala demisie a sa din ASSN.

Gabriel Liiceanu i-a atras atentia ca raspunsul dat nu este convingator.

„Eu v-am dat un raspuns. Atunci cand am intrat in aceasta institutie, care e institutie publica romaneasca, nu e nimic ascuns, a fost creata si a fost vizibila din primul moment”, a replicat Curaj.

Despre faptul ca a fost remunerat, el a spus: „A fost indemnizatie si incepand din luna august, iulie… Nu eu am inventat institutia, am fost invitat sa ma asociez”.

Intrebat daca ia in calcul ca academia respectiva sa nu mai fie finantata de la buget, ministrul Educatiei a spus: „Deja am dat aviz negativ pentru finantarea ei”.

Curaj preciza pe 21 ianuarie ca a devenit membru al ASSN in 2015, in perioada in care presedinte al acestei institutii era actualul ambasador al Romaniei in SUA, George Maior. El a aratat ca informatia se regaseste in declaratia sa de interese.

Ministrul Educatiei a participat joi, alaturi de ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si al Culturii, Vlad Alexandrescu, la o dezbatere la GDS avand ca teme „Cartile ‘stiintifice’ in regimul penitenciar” si „Maladia plagiatului si anticorpii sistemului universitar”, la care au fost prezenti profesori universitari, academicieni, membri ai GDS.
Comentarii
  • Faptul ca a donat veniturile nu-l scoate din incompatibilitate, pt ca inseamna ca le-a preluat mai intai, deci i-au profitat, pt a le putea dona(+se poate folosi de donatie pt avantaje relationale +de circumstanta). In plus, nu cred ca a facut act de donatie in forma autentificata.Potrivit art. 72 si 84 din Legea 161/2003 s-a aflat si se afla in incompatibilitate.

Adauga un comentariu