Eveniment-Social

Adomnitei da prin gropi sa mearga la Biserica

Publicat: 14 mart. 2013
1

@ Bugetul Consiliului Judetean pe anul in curs este facut total anapoda @ In timp ce kilometri intregi de drumuri sunt distrusi aproape complet, conducerea CJ aloca milioane de lei catre cultele religioase @ Spitalele din Iasi vor primi doar bani pentru functionarea in regim de urgenta, doar pentru plata personalului si cheltuieli curente @ Promisiunile lui Cristian Adomnitei din campania pentru CJ s-au dovedit a fi doar gogosi electorale, judetul ramanand in continuare in coada investitiilor importante

Consiliul Judetean Iasi a publicat recent proiectia bugetara pe anul in curs. Veniturile institutiei sunt usor mai ridicate decat cele din anul precedent, ajungand la circa 597 milioane lei. Un buget bunicel pentru o institutie ce nu are datorii si care a avut si excedent in anii anteriori. Cu toate acestea, conducerea institutiei nu are ochi sa dea bani pentru principalele prioritati ale judetului, preferand sa se puna mai bine, de exemplu cu preotii. Adica, zeci de mii de locuitori ai judetului Iasi sunt mai putini importanti decat o mana de clerici, carora presedintele CJ, Cristian Adomnitei, le ofera cu darnicie saci de bani din bugetul institutiei pe care o conduce.

Propunerile inaintate de Cristian Adomnitei, principalul ordonator de credite la CJ, arata in felul urmator: Mitropolia Moldovei si Bucovinei va beneficia de la Consiliul Judetean de aproape zece milioane lei, in timp ce Episcopia Romano-Catolica va primi 1,1 milioane lei. Biserica Crestina de Rit Vechi va primi 83.000 lei, iar Bisericii Armene ii vor fi alocate 48.000 lei. Si cultul crestin dupa evanghelie va primi 36.000 lei din partea Consiliului Judetean. Banii pentru biserici au fost prinsi la capitolul cheltuieli cultura, recreere si religie, totalul fiind de 22,2 milioane lei.

La muzee se duc peste 4 milioane lei, la institutiile ce organizeaza spectacole (Teatrul Luceafarul sau Filarmonica Moldova) se mai duc vreo 12 milioane lei, in timp ce la scolile de arte si meserii vor fi alocati abia 812 mii lei. Nici activitatile sportive nu vor vedea niciun leu de la Consiliul Judetean, semn ca lui Adomnitei nu-i prea plac sportivii de performanta.

Drumurile judetene, lasate de izbeliste

Adomnitei a declarat pe unde a apucat ca pentru unele sectoare de drumuri, va incerca sa obtina fonduri europene. Cu toate ca Uniunea Europeana nu a stabilit clar daca va deschide linii de finantare pentru reabilitari de drumuri, Adomnitei a batut moneda pe unde a apucat ca arterele din judet vor primi bani europeni. In calcul intra doua rute principale: din zona Belcesti – Lespezi si Iasi – Tibanesti – Dagata, artere care au fost si subiect de campanie electorala pentru cel ajuns prin vot politic la varful Consiliului Judetean.
Directia Judeteana de Administrare a Drumurilor si Podurilor (DJADP) Iasi nu va avea niciun leu pentru lucrari noi in acest an. Cei de la Drumuri Judetene trebuie sa se descurce cu doar 24 milioane lei. Din aceasta suma, putin peste 11 milioane au venit de la bugetul de stat pentru cheltuieli curente. Restul sumei a fost alocat pentru cheltuieli de bunuri si servicii. Directia va face doar lucrari de intretinere, respectiv pietruiri si plombari.

La spitale s-au dat fonduri pentru intretinerea unitatilor, nu si pentru reabilitarea acestora. De exemplu, la sectiunea de functionare, Maternitatea Cuza-Voda va primi 54 milioane lei, in timp ce Spitalul de Neurochirurgie va primi 44 milioane lei. Unitatea Spitalului Sf. Parascheva va primi doar 23 milioane lei. Un milion se va duce la capitolul dezvoltare, restul banilor fiind alocati pentru cheltuieli de personal si bunuri si servicii. Spitalul de Copii Sf. Maria va primi 58 milioane lei. Aproape toti banii vor fi alocati pentru cheltuielile de personal, in timp ce sub un milion de lei vor fi dati pentru cheltuieli de capital. Maternitatea Elena Doamna va primi doar 8,6 milioane lei, in timp ce Spitalul de Pneumologie va primi 30 milioane lei. Aproape toate fondurile sunt destinate insa pentru cheltuieli de personal.
Adomnitei a promis inca de anul trecut ca intentioneaza ca in fiecare an, din mandatul sau sa reabiliteze doua spitale. Si acest lucru a fost uitat insa.

Aici puteti vizualiza intreaga proiectie bugetara propusa de Adomnitei pentru anul in curs.

Proiectul urmeaza a fi supus dezbaterii plenului CJ intr-o viitoare sedinta.
Comentarii
  • Dl. Rotaru e specialist in bugete? Eu spun sa’l rugam pe dl. ******* (manca-tz-as!) sa ne spuna cum e cu finantele. Are experienta in a ascunde datoriile firmelor (eufemistic vorbind). Dl. *******: eufemistic nu e injuratura!

  • D-le Vlad Rotaru , cat mai dureaza oare hartuiala in instanta dintre CJ si Euroconstruct?? Cand se va gasi o solutie pt. deblocarea acesteisituatii? Cand are de gand CJ sa reia lucrarile la reabilitarea DJ IASI- BOTOSANI?Este deja vreme buna de treaba, nu se misca nimic, iar drumul incepe sa devina absolut impracticabil.

Adauga un comentariu