Local

Administratia de Cladiri moare dar nu se preda

Publicat: 07 feb. 2000
1

•Durerile tranzitiei la asociatiile de locatari •Administratora Ana Gheorghiu si-a facut propaganda •functionara in cauza este acuzata de locatari ca, ani la rand, le-a incarcat listele de plata •locatarii cer timp pentru reorganizarea noilor asociatii •ei considera ca Ana Gheorghiu ar trebui sa plece in alta parte

Administratora Ana Gheorghiu, de la asociatia de locatari PT 13 „D. Cantemir„, are toate sansele ca dupa 1 martie, respectiv dupa desfiintarea Administratiei de Cladiri, sa nu mai beneficieze de statutul pe care-l are in prezent. Dupa cum precizam in numarul trecut, 15 familii care locuiesc in scara A din blocul Z 13 sunt decise sa se adreseze organelor in drept pentru a cerceta activitatea administratorei Ana Gheorghiu. Potrivit celor declarate de respectivii locatari, administratora este suspectata ca a calculat in mod eronat listele pentru plata intretinerii. Ieri, presata de apropierea termenului de desfiintare a Administratiei de Cladiri, Ana Gheorghiu, intr-o sedinta la care au participat circa 150 de locatari din asociatia pe care inca o reprezinta, a incercat un soi de campanie electorala in speranta ca-si va putea pastra si pe viitor postul.

„Alegeti-ma pe mine”, a declarat Ana Gheorghiu

Incercand sa-i lamureasca pe locatari asupra modalitatilor in care se pot constitui noile asociatii, Ana Gheorghiu a soliciat direct: „Alegeti-ma pe mine”. Constituirea noilor asociatii de locatari sau de proprietari presupune o serie de formalitati pe care locatarii trebuie sa le parcurga. Potrivit celor declarate de Ana Gheorghiu, pentru infiintarea unei asociatii de proprietari fiecare apartament trebuie sa aiba cartea sa funciara, document pentru care se percep intre 850.000 – 1,2 milioane de lei.

Delegatul desemnat de locatari va intocmi un tabel nominal pe care-l va depune la judecatorie pentru obtinerea personalitatii juridice a viitoarei asociatii de proprietari. In final, asociatia odata infiintata va dispune de un cont in baza caruia va efectua platile catre regii. Cea de-a doua varianta enuntata de Ana Gheorghiu copie modul de lucru al Administratiei de Cladiri si inseamna mentinerea aceleiasi structuri. „Va trebui sa intocmesc un tabel nominal cu cei care doresc sa ramana in asociatia de locatari. Statutul asociatiei este intocmit contracost de catre RA Termoficare. Urmatoarea etapa, obtinerea codului fiscal, se va derula la Directia Locala a Finantelor Publice„, a mentionat Ana Gheorghiu. Intrebata de locatari asupra avantajelor care ar decurge din mentinerea vechii structuri a asociatiei pe care doreste sa o administreze, Ana Gheorghiu nu a reusit sa se faca inteleasa. „Nu raman eu somera”, a subliniat ea, incercand sa dea de inteles ca foarte multi locatari i-ar agrea prezenta in postul de administrator.

Locatarii doresc un alt administrator si mai mult timp pentru a se organiza

Cert este faptul ca pentru multi locatari din asociatia PT 13 „D. Cantemir” cele discutate la sedinta de ieri au ramas inca invaluite in mister. Posibilitatea de a forma noi asociatii de proprietari si mai ales formalitatile pe care vor trebui sa le faca, au taiat din elanul locatarilor. Pe de alta parte, perspectiva unor liste de plata incarcate de aceeasi persoana i-a determinat pe locatari sa reflecte asupra sansei care li se ofera. „Administratora Ana Gheorghiu nu merita sa mai fie printre noi. Este foarte obraznica. Lumea este si asa speriata de modul in care este tratata. Nu este omul cu care sa conlucrezi. Este imposibila. Problema aceasta este veche.

Nu a facut altceva decat sa frece niste hartii. Sunt asociatii de proprietari care functioneaza foarte bine fara ajutorul vreunui functionar din Administratia de Cladiri”, a declarat Alexandru Calugaru, profesor universitar pensionar, referindu-se la modul in care lucreaza administratorul. O parte din locatari sunt scandalizati de faptul ca fondul de rulment nu va fi returnat celor care l-au depus. Administratora Ana Gheorghiu a mentionat ca fondul de rulment va fi scazut din valoarea restantelor la plata intretinerii. „Ceea ce propune ea este inacceptabil.

Noile asociatii vor pleca din start cu datorii de milioane de lei in baza unor liste de plata pe care le-a incarcat ani la rand. La fondul de rulment s-au adaugat, in timp, si dobanzi. Unde sunt acestea? E jecmaneala la drumul mare”, a precizat Gheorghe Alexandroaie. Majoritatea celor prezenti la sedinta au mentionat ca au nevoie de timp pentru reorganizarea asociatiilor si pentru desemnarea viitorilor administratori. „Organizarea unei noi asociatii necesita timp. Suntem in parte nepregatiti pentru asa ceva. Ana Gheorghiu si-a facut propaganda dar locul ei nu este in administratia asociatiei. Intotdeauna ne-a lasat de izbeliste”, a conchis Maria Oprea, locatara in blocul 24. Locatarii spera ca pana la sfarsitul lunii februarie sa reuseasca sa-si definitiveze formalitatile pentru constituirea de noi asociatii.
Adauga un comentariu