Aproape toate tipurile de pate de pe piata romaneasca, din cele 46 analizate, contin aditivi alimentari (E-uri), releva ultimul studiu realizat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania (ANPCPPSR) – InfoCons.
Rezultatele studiului au aratat ca, din cele 46 de tipuri de pate analizate, 6,52% nu au niciun E, 19,56% au doua E-uri, 13,04 % contin sase E-uri, iar 8,69 % contin noua E-uri, scrie Agerpres.
Doar in pateul provenit de la doi dintre producatorii analizati nu a fost specificat niciun aditiv alimentar, in timp ce in alte trei produse ale altor producatori/distribuitori s-a gasit numai conservant (E250), respectiv, nitrit de sodiu.
Cercetarea a mai aratat ca 30,43% dintre produsele tip pate studiate nu au specificate informatii cu privire la valorile energetice. Potrivit specificatiilor etichetelor, cele mai mari valori energetice sunt de 321 kcal/100 g, iar cea mai mica valoare este de 125 kcal/100 g.
Mostrele analizate au fost achizitionate in mod aleatoriu si anonim de reprezentatii ANPCPPS Romania din supermarketurile de pe teritoriul tarii, in perioada iulie — august 2013.
Producatorii/distribuitorii analizati sunt urmatorii: Scandia Food, Tulip Food Company (distribuitor: Marathon Distribution Group), Mega Image, Orkla Foods, Hame, Glina, Prefera Foods, Carrefour, Productie Ardealul, Billa, Auchan, Lidl Discount, Hypermarche, real,-Hypermarket, Vascar.
Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de ANPCPPS Romania — InfoCons, in cadrul consortiului International Consumer Research&Testing (ICRT) pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea consumatorului sa fie facuta in cunostinta de cauza.
daca citesti eticheta zici ca pateurile sunt facute in laboratorul de chimie