International

Acuzatii grave la adresa Rusiei. Militari rusi implicati in doborarea avionului companiei Malaysia Airlines

Publicat: 05 ian. 2016
1

Procurori olandezi ancheteaza o plangere, depusa de catre un grup de jurnalisti-cetateni, porivit careia cel putin 20 de militari rusi au fost implicati in doborarea, in estul separatist prorus al Ucrainei, in 2014, a avionului care efectua zborul MH17. Grupul Bellingcat, cu sediul in Marea Britanie, afirma ca a identificat pana la 100 de militari rusi care ar putea avea cunostinta de deplasarile unui lansator de rachete cu care ar fi fost distrus, pe 17 iulie 2014, avionul de tip Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, un incident soldat cu moartea tuturor celor 298 de persoane de la bord. Fondatorul Bellingcat, Eliot Higgins, a declarat intr-un interviu difuzat duminica, pe 3 ianuarie, de postul olandez NOS, ca organizatia sa crede ca cel putin 20 de militari din cadrul unei unitati de aparare antiaeriana cu baza la Kursk „probabil” ca fie au lansat racheta, fie stiu cine a lansat-o.
  
Vezi si Malaysia Airlines, implicata intr-un nou incident aviatic

Grupul prezinta ca surse, intre altele, conturi pe retele de socializare ale militarilor, fotografii postate online si date apartinand armatei cu privire la desfasurarea de personal – disponibile online. „Avem numele si fotografiile militarilor care au insotit convoiul BUK in iulie, (cand a fost doborat zborul) MH17, ale comandantilor lor, ale comandantilor comandantilor lor, s.a.m.d.”, a declarat Higgins pentru ziarul The London Telegraph. El a precizat ca grupul a intocmit un raport de 123 de pagini in legatura cu acest subiect si ca documentul urmeaza sa fie facut public „in curand”.
  
Bellingcat este un grup specializat in analiza datelor de pe retele de socializare si alte surse online. El ancheteaza incidentul inca din 2014, cand a avut loc. Grupul a raportat in 2014 ca un lansator mobil de rachete de tip BUK a fost observat pe 17 iulie intr-o zona din estul Ucrainei aflata sub controlul separatistilor prorusi si a afirmat ca lansatorul de rachete facea parte dintr-un convoi militar al celei de 53-a Brigade antiaeriene ruse – o unitate din Kursk, in vestul Rusiei, trimisa sa efectueze manevre in apropiere de frontiera cu Ucraina. Procurori olandezi insarcinati cu anchetele referitoare la prabusirea zborului MH17 au anuntat luni, pe 4 ianuarie, ca ancheteaza aceste acuzatii cu privire la implicarea rusilor. „Am primit raportul imediat dupa Craciun„, a declarat pentru AFP Wim de Bruin, un purtator de cuvant al procuraturii olandeze. Il „vom studia cu atentie si vom stabili daca (acest raport) poate fi folosit sau nu in cadrul anchetei penale„, a adaugat el. O ancheta penala a procuraturii olandeze urmeaza sa prezinte, in cursul acestui an, numele suspectilor in acest caz. Biroul Olandez pentru Securitate (OVV) a prezentat in octombrie concluziile unei anchete asupra incidentului aerian. Boeingul 777 a fost distrus de o racheta antiaeriana de tip BUK, lansata dintr-o pozitie situata in interiorul teritoriului controlat de catre separatisti, conchidea Biroul.
Adauga un comentariu